BUX
40952

Alig van már üres raktár, mégsem indul be az építés

Az erős kereslet és a kevés új fejlesztés következtében az ipari ingatlanpiac kevés alternatívát nyújt a potenciális bérlők számára Kelet-Közép-Európában. A kihasználatlanság a régióban átlagosan 11,8 százalék, de van ahol öt százalék alá csökkent.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 16:09

Egy jól működő piacon az ilyen alacsony kínálat újabb projektek gyors beindítására motiválná a fejlesztőket. A közép-európai piac azonban továbbra is nehéz helyzetben van a bankok megszorításai és az új fejlesztésekhez való óvatos hozzáállás következtében. Ez a piac torzulásához vezetett - Szlovákiában például a 2,5 százalékos kihasználatlansággal Európában egyedülálló helyzet állt elő - nyilatkozta Ferdinand Hlobil a Cushman & Wakefield közép-európai ipari ingatlan bérbeadási csoportjának vezetője.Az ipari ingatlanok üresedési rátája Csehországban is tíz százalék alá csökkent. A bérleti díjak emelkedésén kívül ez is elbizonytalaníthatja az új gyártó és logisztikai cégek terjeszkedését bizonyos piacok irányába.Magyarország kivételével az összes közép-európai ország kihasználatlansági mutatója 2009-óta fokozatosan csökken, a trend várhatóan a következő hónapokban is tovább folytatódik. Magyarországon az első félévben a kihasználatlansági mutató 21,7 százalékon állt, a kilátások azonban továbbra is pozitívak. Ez idő alatt Magyarországon közel 180 ezer négyzetmétert adak bérbe, melynek 48 százalékát tették ki a szerződéshosszabbítások.

Az év első felében nem indult új építkezés és mivel a fejlesztők elsősorban a magas kihasználatlanság miatt továbbra is nagyon óvatosak, az év második felében sem várható új spekulatív fejlesztés. A kecskeméti Mercedes gyártóközpont, valamint az Audi új győri gyára további szolgáltatókat vonz a környékre, de az ország észak-keleti és észak-nyugati területei is kedveltek a gyártás hoz kapcsolódó cégek számára - tette hozzá Tarró Emília a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlan üzletágvezetője. Bérbeadás

A 2009-2011-ig tartó időszak első féléveit összehasonlítva, az idei év első hat hónapja magasan a legjobb eredményeket hozta a közel 1,5 millió négyzetméter modern ipari ingatlan bérbeadásával Közép-Európa országaiban. Ez  magasabb, mint 2005 egész éves bérleti tranzakcióinak összege. Az  első félévben realizált ügyletek összege megközelíti a 2006 és 2009-es évek teljes bérbeadási szintjét is.A megnövekedett bérbeadás főként a gyártó cégek aktivitásának köszönhető, melyek közül az autóipar jár az élen. A kiskereskedők is egyre hatékonyabb logisztikai megoldásokat várnak, ezért sokan központosították raktárterületeiket, melyeket modern, az igényeiknek jobban megfelelő területekre költöztettek. A raktárkészlet növelés és a raktározás Nyugat-Európából történő áthelyezése szintén egyre elterjedtebb. Ez a jelenség leginkább Lengyelországban jellemző, ahol az utóbbi időben új nemzetközi befektetők és láncok léptek a piacra - mondta el Ferdinand Hlobil.Új fejlesztések

Az első félévben újonnan fejlesztett ipari ingatlanok területe jócskán elmarad a hosszú távú átlagtól. Mindössze 198 ezer négyzetméter spekulatív területet adtak át, de ennek ellenére a fejlesztések mértéke nagyságrendileg tízszer akkora volt, mint 2009 ugyanezen időszakában. A fejlesztések mennyisége az elmúlt öt évben meghaladta az évi 1,5 millió négyzetmétert.A legnehezebb  Magyarország és Szlovákia helyzete, Lengyelországban és Csehországban a tavalyi évhez képest némi javulás volt tapasztalható, de a fejlesztések mértéke továbbra is nagyon alacsony. A fejlesztők továbbra is főként az előbérleti szerződésekre alapoznak és vonakodnak a spekulatív projektek beindításától, főként a korlátozott pénzügyi források miatt - mondta Ferdinand Hlobil.