A vagyonkezelő 2013 júliusában, előzetes figyelmeztetés nélkül felmondta az MSE reptérhasználati szerződését, arra hivatkozva, hogy az egyesület nem tesz eleget az abban foglalt elszámolási kötelezettségének - tudtuk meg Gavranek Ferenc egyesületi elnöktől. Az egyesület, amely a területet még 1933-ban örökös használatba kapta az akkori polgármestertől, a felmondás jogszerűségét megtámadta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, az eljárás folyamatban van. Pótolták a hiányzó elszámolást is, erre azonban már érdemi választ nem kaptak.

Egy következő, decemberi értesítés már arról szólt, hogy az MNV Zrt. nem hajlandó egyeztetni az egyesülettel, majd a múlt pénteken egy email-ben, e hét hétfőjén pedig hivatalos levélben közölték: ma 10 órakor átveszik a kiürített ingatlan kulcsait. Ami az egyesület elnöke és repülőtér vezetője, Komlós Vilmos szerint is teljes képtelenség, egyfelől a folyamatban lévő bírósági eljárás okán, másfelől fizikai korlátai is vannak az ott tárolt repülők, gépek és egyéb felszerelések (12 vitrolázórepülőgép, 3-4 magángép, 3 motoros repülő, sárkányrepülők, csörlő, traktor, komplett szervízműhelyek stb.) elköltöztetésének, ami több hónapos folyamat.

Csak a kulcsokért jöttek

Az MNV Zrt. ma délelőtt 10-re meghirdetett kilakoltatási eljárására az egyesület vezetői, tagjai, sportrepülők és vitorlázótanoncok, a repülőszövetség elnöke, a városrész önkormányzatának vezetője, néhány tucat környékbeli és pár újságíró készült: a sportrepülők abban bíztak, hogy választ kaphatnak kérdéseikre, vajon hogyan lehetséges a folyamatban lévő bírósági eljárás közepette a kilakoltatást végrehajtani, ám érdemi választ az MNV Zrt. kiérkező munkatársaitól nem kaptak. A vagyonkezelő képviselői a kisebb, mintegy ötven fős csődület láttán meglepetésüknek adtak hangot, majd sietve közölték, hogy egyfelől nincsenek tárgyalópozícióban, ők csak végrehajtók, akik a kulcsok átvételére vannak felhatalmazva, másfelől bármiféle kommunikációra csak a nyilvánosság teljes kizárásával, csupán az egyesület vezetőivel kerülhet sor.

A birtokbaadás végül megihúsult, erről jegyzőkönyv készült, az MSE pedig nyilatkozatot adott ki, melyben az ingatlan átadás/átvételét elutasítják a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz beadott keresetre hivatkozva, amelyben a tavaly nyári felmondás jogszerűségét támadták. A nyilatkozat szerint a perfüggőség miatt a bíróság jogerős döntéséig a jelenlegi vagyonkezelői szerződés nem tekinthető felmondottnak, ezért a birtokbaadásra sem kerülhet sor. Ebben a nyilatkozatban ismételten egyeztetésre kérik fel az MNV Zrt. igazgatóságát. Zöld András az MSE gazdasági vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a vagyonkezelő kiérkező munkatársai nem tudtak olyan okiratot felmutatni, amely a kilakoltatás jogszerűségét lett volna hivatott igazolni.

Csak a sportolóknak fontos?

Hogy az MSE kiköltöztetésének mi lehet a valós motivációja, arról a repülősök között többféle verzió is kering. A repülőtér vezetője nem tartja lehetetlennek hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. generálna bevételt a terület használatából. Mészáros László, a Magyar Repülő Szövetség elnöke a repülősport hátrányos helyzetéről, a repülőterek hasznosítási koncepciójának hiányáról beszél. A szövetség ugyan többféle anyagot is készített ezzel kapcsolatban, ám döntéshozók nem reagáltak ezekre érdemben. Az áldatlan állapotokra többen példaként a Dunakeszi reptér sorsát emlegetik, ahol 3 évig nem volt repülés két klub összeugrása miatt, de szóba kerül Szandaszőlős is, ahol már parcellázzák a területet, valamint a budaörsi reptér és az MNV Zrt. közötti pereskedés egy vélelmezett tartozás miatt. A lassan lepusztuló repülőterek kapcsán elhangzik, befektetői pénzeket a biztos jogi környezet hiányában nem lehet a reptérfejlesztésekbe bevonni.

Mészáros attól tart, hogy ha az MSE költözni kényszerül, és az MNV pecsétje rákerül az ingatlanra, nem lesz senki, aki gondozza a hatalmas területet, így az elvadul, tönkremegy. Mások tudni vélték, hogy az MNV, illetve az állam biztosan repülőtérként akarja tovább is hasznosítani az ingatlant (a természeti védettsége miatt nem is lehet másra), de az egyetemi klubbal már semmiképpen nem működnek együtt, annak ellenére, hogy ez a legnagyobb, legerősebb, legtöbb kezdőt is oktató egyesület.

Így látja a vagyonkezelő

Lapunk az MNV Zrt-t is megkereste a felmondás okát és a további terveket firtató kérdésekkel. A vagyonkezelő a meghiúsult kilakoltatást követően válaszolt, s levelében az egyesület felelősségét hangsúlyozza. Mint írják az MSE nem számolt el időben a felújításokról, nem pótolta vissza az amortizáció értékét (!). Az MNV szerint több alkalommal is felszólították az egyesületet a hiányok pótlására, majd jogszerűen mondták fel a vagyonkezelési szerződést.

A kirándulók fogják karbantartani?

Fontosnak tartják megjegyezni, hogy a terület a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, s a felmondástól függetlenül, a környezetvédelmi felügyelőség helyszíni ellenőrzése számos szabálytalanságot tárt fel. A leszállópálya tereprendezésére például kevert építési bontási hulladékot használtak a feltöltés bizonyos részein a szennyeződésmentes föld helyett, valamint több száz köbméter hulladékot is felfedeztek a területen, emiatt engedély nélküli hulladékgazdálkodással gyanúsítják az egyesületet. A terület a tervek szerint visszakerül a természetvédelembe, és a természetet kedvelő kirándulók vehetik majd igénybe  - írta válaszában az MNV Zrt. (A terület jellemzően most is a kirándulóké és környékbelieké, egyedül a teljes ingatlan kisebb részét elfoglaló leszállópályát nem keresztezhetik a repülés ideje alatt.) A jogi eljárás kapcsán az MNV csupán annyi jegyez meg, hogy az MSE keresetét a bíróság elsőre elutasította, jelenleg a fellebbezés van folyamatban. Arról azonban nem nyilatkoznak, hogy ennek lezárását miért nem várták meg.