Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit tulajdonos 2019-ben adta el Budapest egyik legismertebb szállodáját, a Gellért hotelt. A vevő az Indotek cégcsoport volt, amelynek többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, Magyarország egyik leggazdagabb embere. Az adásvételt szinte teljes egészében az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozta, a bank az üzlethez 8,8 milliárd forintos hitelt nyújtott - derítette ki a Direkt36.

Jellinek cége a hotelt és annak felszerelését tulajdonló társaságot, a Dome Kft.-t vette meg, a vételár nettó 27 millió euró, akkori árfolyamon számolva 8,9 milliárd forint volt. Ebből Jellinek cégének 1,5 millió euró (500 millió forint) előleget kellett megfizetnie. A hotelvásárlás finanszírozására az egyik Indotek-cég pénzügyi beszámolója szerint 8,8 milliárd forintos MFB-hitelt kaptak, a cégre pedig 26,73 millió euró értékben jegyzett be az állami bank jelzálogjogot.

A hotel vételára üzleti titok - közölte az oknyomozó portállal az Indotek, amely szerint a projekt teljes értéke jóval magasabb 8,9 milliárdnál, mivel a hotelt luxusszállodává akarják alakítani, ami rendkívül költségigényes.

Hazai cégeket segíti az MFB - kedvezményesen

Az MFB feladata a honlapja szerint az, hogy „a hazai vállalkozások illetve magánszemélyek számára kedvező konstrukciójú hiteleket” biztosításon. Ez azt jelenti, hogy ha az MFB egy projektben gazdaságfejlesztési lehetőséget lát, akkor a kereskedelmi bankokkal szemben nagyobb kockázatú hiteleket is bevállal. Így például a piacinál olcsóbban adja a hitelt vagy a különböző feltételeket - például futamidőt, fedezetet – a vállalkozásoknak kedvezőbben szabja meg.

Az MFB által kihelyezett hitelek között vannak olyanok, amelyek fedezeteként a hitelt felvevő cégekre vagy azok leányvállalataira jegyeztek be zálogjogot. A portál számítása szerint az állami bank 2017 óta 27 vállalkozásnak összesen 130 milliárd forintnyi ilyen hitelt helyezett ki.

A pénzintézet 2019 óta legalább 58 milliárd forint hitelt adott az ingatlanüzemeltetésben és -fejlesztésben érdekelt Tiborcz István és a vele üzletelő vállalkozók, Jellinek Dániel mellett Balázs Attila cégeinek (Bayer Construct-csoport, 39 milliárd forintnyit). A hitelkihelyezésekről és a hitelezettekről bővebben a Direkt36 cikkében olvashat.