Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében mintegy 6,8 milliárd forintból megvalósult beruházássorozattal elindul egy folyamat, melynek középpontjában a ló és a lovaglás megszerettetése, a lovassport tömegbázisának szélesítése áll - mondta Nagy István Szilvásváradon az MTI híre szerint. (A miniszter megvédte Mészáros Lőrinc kritizált beruházását - ezt a cikket olvasta?)

Szilvásvárad a honi lótenyésztés ikonikus jelképe, a lipicai pedig a világon egyedülálló lófajta. A magyar lovassport sikerei nagyrészt e lófajtának köszönhetők, így megérdemli, hogy méltó és a jövő sikereit megalapozó infrastruktúrát kapjon, melyet egy látványos programokkal és lovasshow-val kísért családi nap keretében szombaton adnak át - tette hozzá Nagy István.

Az agrártárca célja az iskolai lovagoltatás népszerűsítése, fejlesztése, támogatása. A minisztérium olyan tervet készít, mely nem csupán a lipicai fajta fenntartására, de a magyarok számára fontos lovassportokhoz való hozzáférés bővítésére is biztosítja a szükséges forrásokat.

Nem akadt versenytársa a Mészáros és Mészáros Kft.-nek és konzorciumtársának a szilvásváradi lovasközpont kialakítására kiírt közbeszerzésen. A nettó 6,2 milliárd forintos vállalási ár 1,6 milliárddal magasabb a szerződés előzetesen becsült értékénél. A fejlesztést a központi költségvetésből finanszírozták.

Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója közölte: a lovasközpont fejlesztése közel 10 hektáron, három ütemben, négy év alatt valósult meg. Megújult a 650 néző befogadására alkalmas fedeles lovardakomplexum és a felvonulási terület. A beruházások legjelentősebbike a nagy lovaspálya 3,6 milliárd forintos korszerűsítése volt.

A fejlesztések a lovassportok fejlődésének előmozdítása és eredményességének javítása mellett pozitív hatást gyakorolnak a lótenyésztésre és a környék idegenforgalmát is tovább élénkítik. Szilvásvárad 1950 óta a lipicai lótenyésztés hazai fellegvára, ma az állami ménesgazdaság európai összehasonlításban is előkelő helyet foglal el - közölte Dallos.

A kép forrása: MTI Fotó/Komka Péter.