Mint a közleményben is olvasható, az építési engedélyek számának csökkenése tovább folytatódik, a 2010. I. negyedévi adatokhoz mérten a különbség tovább nőtt. 2011 I. negyedévében mindössze 2398 darab lakás építési engedélyét adták ki, mely az előző évihez képest, 51,2 zázalékos csökkenést (!) mutat.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a lakásépítési ágazat esésben van, az építési engedély számok drasztikus visszaesése további erős negatív trendet vetít előre. Állami lakásépítési program, lakásépítési támogatások nélkül nehezen képzelhető el, hogy a lakásépítések éves száma akárcsak közelíteni is fogja az ideálisnak tartott éves 40 ezres újlakásépítés szintet.


A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A lakásépítések ilyen alacsony (és emellett tovább eső) szintje a lakásépítési ágazat (beleértve: hazai anyaggyártás, kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás is) további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával.

 

Mi történik jelenleg a hazai ingatlanpiacon, merre tart, mi a talpon maradás kulcsa, milyen lehetséges fejlesztési menetrend határozza meg a jövő Budapestjének térképét?

A Napi Gazdaság május 11-ei ingatlanszakmai konferenciáján első kézből értesülhet az ingatlanpiacot meghatározó jelenségekről, információkról.


Látni kell, hogy a 2010-es lakásépítési szám (20.823) is közelítette az ötven éves negatív rekord szintet. Ehhez a bázishoz képest további 51,2 százalékos visszaesést előrevetítető építési engedély adatokat nem túlzás drámainak nevezni -hangsúlyozza a közlemény.