BUX
38240

Állami óriáscégek fújják a kínai ingatlanlufit

A kínai gazdaság elemzői egyre nyugtalanabbul figyelik az ingatlanpiac szárnyalását. A pekingi kormány már maga is hozott már intézkedéseket a spekuláció fékezésére, ám éppen a más ágazatokban tevékenykedő kínai állami óriáscégek e szektorba irányuló beruházásai verik fel az árakat -írja a The New York Times cikkére hivatkozva az MTI-Eco.

MTI-Eco, 2010. augusztus 5. csütörtök, 10:15

 

Így például a 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató anhuji sóipari tröszt nemrég egy állami árverésen két versenytársára - köztük egy magánberuházóra - is ráígérve szerzett meg egy értékes területet, amelyen Platinaöböl néven kíván toronyház-együttest felépíteni.

Egy kínai fegyveripari csoportosulás, amely eddig főként kétéltű katonai járműveiről volt ismert, nemrég 260 millió dollárnak megfelelő összegért vásárolt meg egy pekingi telket, amelyen luxuslakásokat és üzleteket kíván létesíteni. A Sino Ocean hajógyár pedig még decemberben 1,3 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizetett a pekingi városi kormányzatnak két hatalmas területért, amelyeken lakótelepeket fog építeni.

Az állami olajipari, vegyipari, katonai, távközlési, útépítő és egyéb óriáscégek országszerte felhajtják a telekárakat, hogy alaptevékenységükhöz nem kapcsolódó jövedelmező ingatlanfejlesztésekbe fogjanak - írta a NYT.

A pekingi vezetés hivatalos célja elejét venni annak, hogy az ingatlankonjunktúra olyasfajta, hiteleken alapuló spekulatív buborékká változzon, mint amely két éve a nyugati pénzpiacokat sújtotta, amikor kiderült, hogy a másodrendű - subprime - jelzáloghiteleket sohasem lesznek képesek visszafizetni a vásárlók. Az állami vállalatok ingatlan-spekulációi azonban keresztezik ezt a politikát.

 A statisztikák szerint az idei pekingi telekárverések 82 százalékát - a privát ingatlanfejlesztőket túllicitálva - nagy állami cégek nyerték meg,szemben a 2008-as 59 százalékkal. A amerikai országos gazdaságkutató hivatal szerint a pekingi telekárak 2003 óta 750 százalékkal ugrottak meg, e növekedés fele az elmúlt két esztendőre esett. A lakásárak az elmúlt néhány év során számos kínai városban megduplázódtak. Egyes elemzők szerint a kínai kormány közvetve maga is hozzájárult ehhez a konjunktúrához a 2008-as válság ellensúlyozását célzó, 586 milliárd dollárnak megfelelő gazdaságösztönző programjával, és azzal, hogy az állami bankokat erőteljesebb hitelezésre szólította fel. Mindez azt a törekvést is veszélyezteti, hogy elérhető áron biztosítsanak lakást a felemelkedő középosztály tagjai számára.A helyi kormányzatokat, amelyek 2009-ben több mint 230 milliárd dollárnak megfelelő összegre tettek szert a földárverésekből, sokan azzal is vádolják, hogy lerombolják a régi negyedeket és igazságtalanul alacsony kárpótlást fizetnek az eltávolított lakóknak. A kínai ingatlanpiacon több mint egy évtizeden át a privát fejlesztőké volt a vezető szerep, ma azonban kiszorítják őket az állami bankok hiteleit felhasználó állami beruházók. 

Tavaly a kínai állami bankok rekordösszegű, 1400 milliárd dollárnak megfelelő hitelt nyújtottak, ami csaknem a kétszerese a 2008 évinek. A NYT által megkérdezett elemzők szerint ennek az összegnek jelentős részét különböző manőverekkel az ingatlanpiacra terelték, ez vezetett a telekaukciók rekordáraihoz