BUX
38240

Állami támogatás családiház-építésre és -felújításra - el is fogyott a keret!

Két nap alatt kimerült az energiatakarékos családi házak építését, az otthonok energiahatékonnyá tételét szolgáló pályázati keret.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 17:53

A mintegy 550 beérkezett támogatási igény meghaladta a rendelkezésre álló forrást, ezért a pályázatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011. augusztus 17-től felfüggeszti a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását. Ennek értelmében a felfüggesztés napját követően postára adott pályázatokat automatikusan kizárják.

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramra augusztus 15-étől lehetett pályázni, azaz alig két nap alatt kimerült a keret.

A Napi Gazdaság Online-nak piaci szereplők már korábban úgy fogalmaztak, hogy bár a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogram támogatásának mértéke és nagyságát is megfelelőnek tartják, és a kiírás ideálisnak tekinthető komplex beruházásoknál, ugyanakkor a mindössze 1,6 milliárd forintos keretösszeg az élénk érdeklődés következtében roppant akár néhány nap alatt is kimerülhet. Hasonló konstrukciókban 10-12 milliárd forint sem számítana soknak, az újépítésű ingatlanok teljes bevonásával pedig ennek akár kétszerese is gond nélkül felhasználható lenne. A mintegy 2,7 milliós magyarországi lakásállomány zöme modernizációra szorul, amiből még az új Széchenyi terv szerint is évente 50-100 ezer lakást kellene felújítani. A kiírás ugyanakkor mintegy kétmilliárd forintos lakossági saját erőt is mozgósíthat, ami az építőiparnak így több mint 3,5 milliárd forint értékű megbízást is jelenthet.

Az NFM közleménye szerint a beérkezett pályázatok gyors kiértékelését feszített sebességű döntési folyamat követi, hogy a beruházások a lehető leggyorsabban megindulhassanak. A szaktárca a pályázati konstrukció tapasztalatairól beszámol a kormánynak, amely ezeknek tükrében dönt további ZBR pályázati kiírásról. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy korábbi irásbeli válaszából kiderült, hogy a végéhez közeledik az állami tulajdonú szén-dioxid-kibocsátási kvóták értékesítésének előkészítése. A tárcavezető idén összesen hat- és nyolcmilliárd forint közötti bevételt valószínűsít a kvótaeladásokból, a piaci árak mozgásától függően Fellegi szerint a kormány ennek érdekében a potenciális vásárlók széles körével tárgyal.