A kormány elfogadta az árverezéséről szóló kormányrendelet módosítását szerdai ülésén, amely gyakorlatilag államosítja a lakásárveréseket.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a lakáshitelezéssel kapcsolatos vizsgálatok tapasztalatairól szólva elmondta, hogy főleg kis pénzügyi cégeknél tapasztaltak jogosulatlan hitelezési tevékenységet, ezen uzsorások esetében több tíz millió forintos bírságokat kivetettek.

Mindez nem elég, hisz a PSZÁF közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon kilenc cég ellen.

A vizsgált cégeknél nem csak a hitelezés körül voltak komoly problémák, hanem a lakások árverezése körül - a kormány által most elfogadott szabályok védik a hitelesek érdekeit, illetve a lakáshitelezés ezen szegmensét és visszatereli jogszabályi keretek közé.

A felvett hiteleket törleszteni kell, ám ha az adós bajba kerül, akkor a hitelező és a hiteles érdekében az államnak segíteni kell - oly módon, hogy a lakásokat ne veszítsék el.

A kormány kialakította a banki magatartás kódexet, megteremtette az áthidaló hitel intézményét, szigorította az árverések nyilvánosságát - mondta Kiss Péter tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatóján.

A mostani módosítása gyakorlatilag állami felügyelet alá vonják az árverezéseket: a jövőben csak PSZÁF által engedélyezett cégek végezhetnek árverezési tevékenységet a most elfogadott módosítás szerint.

Lakóingatlan csak az APEH árverési rendszerén keresztül lehet árverezni. Az árverés kezdetét a hirdetmény közzétételét követő 45-60 napon követően kell lehet kitűzni, arról a helyi önkormányzatot és a tulajdonost is értesíteni kell.

Az árverezés kezdeményezőnek hat hónapnál nem régebbi értékbecslést és videófelvételt kell a lakásról bemutatni - amelynek hitelességét az APEH ellenőrzi.

Az árverés kizárólag csak az ügyfélkapun kerül lehet érvényes ajánlatot az elismert becsérték hetven százaléka felett lehet tenni.

Az önkormányzatok az árverési eljárás végéig élethetnek elővásárlási jogukkal, annak érdekében, hogy a lakók visszabérelhessék saját lakásukat.

A módosítások április 15-én életbe lépnek - így az első árverezésre június 15-én kerülhet sor.
QP | Quality Placement