A müncheni székhelyű Allianz-csoportba tartozó, újonnan alapított Allianz Eiffel Square Kft. közvetlen irányítási jogot szerez a Budapest, Teréz körút 55-57. szám alatt található Eiffel Tér Irodaház (Eiffel Square) felett, amely ingatlan jelenleg a magyar székhelyű SkyGreen Buildings Kft. kizárólagos tulajdonában áll - olvasható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján az összefonódás-bejelentési közlemények között. (A fúziót várhatóan tudomásul veszi a GVH, azaz kiadja a hatósági bizonyítványt, és nem indít vizsgálatot.)

Másfél év után új tulajdonos

A vevő Allianz Eiffel Square Kft.-t a cégadatok szerint idén április végén jegyezte be a magyar cégbíróság, a többségi tulajdonosa az Allianz Finance VII Luxembourg S.A., míg a kisebbségi a vele azonos luxembourgi címen bejegyzett és szintén az Allianz SE-hez tartozó (az SE az Európai részvénytársaság rövidítése) Yao Newrep Investments S.A. A müncheni székhelyű Allianz-csoport Európa vezető multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalata, amelynek fő tevékenysége a biztosítás és vagyonkezelés.

Az eladó magyar SkyGreen Buildlings Kft. tulajdonosa 2018 decembere óta a Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap, amelyről csak annyit tudni, hogy 2018 júniusában alapították, a kezelője a magyar Equilor Alapkezelő Zrt. A hvg.hu korábbi információi szerint a SkyGreen Buildings 2019-ben üzletelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak vagyonát kezelő Optima Zrt. cégeivel, így megvette az Optimum-Alfa Kft.-től és az Optimum-Delta Kft.-től a Millenárison található Classic és Avantgarde nevű irodaházakat, az Mfor.hu szerint 10,6 milliárd forintért. A SkyGreen Buildingshez 2018 decemberében vezető tisztségviselők is érkeztek az Equilor Alapkezelőtől, annak vezérigazgatója, Pillár Zsolt, és ingatlanbefektetési vezetője, Melis János.

Négyzetméterek, milliárdok

A SkyGreen Buildings Kft. neve tavaly szeptemberig Eiffel Square Building Kft. volt. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A kft. a tulajdonosa a Nyugati pályaudvar melletti, 23 500 négyzetméter alapterületű Eiffel Tér Irodaháznak. A társaság befektetett eszközeinek értéke (ami túlnyomórészt az ingatlan) 2018. december végén 27 milliárd forint volt a mérlegben, míg az előző évben 20 milliárd forint értéken könyvelték - de ahogy az éves beszámoló kiegészítő mellékletéből kiderül - a tulajdonosváltást követően a társaság újabb értékbecslést végzett, "mely alapján 2018. december 31-én az irodaház felértékelésre került 7,05 milliárd forint értékben". A cég hosszú lejáratra kapott kölcsöneinek állománya 18,6 milliárd forintot tett ki 2018 végén.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 2020. február 24-i bejegyzéssel a Raiffeisen Bank Zrt. 120 millió euró (42 milliárd forint) értékben jegyzett be zálogjogot a SkyGreen Buildings Kft. jelenlegi és jövőbeni vagyonára.

Az Eiffel Tér Irodaház mintegy 40 millió eurós beruházással 2009-ben épült fel, a többségi befektetője az Europa Capital LLP egyik ingatlanalapja, az Europa Fund II volt, amely 2016-ban eladta az irodaházat a német KGAL Group vagyonkezelő-társaságnak. A KGAL cégei 2017 decemberéig voltak tulajdonosai az Eiffel Square Bulding Kft.-nek (aminek a neve most SkyGreen Buildings), majd a luxembourgi székhelyű magán befektetőcég Thunderbolt Partners SA két tagjának (La Jonciere Real Estate Partners SA és Tyrfing Partners S-á.r.l.) a közvetett érdekeltségébe került. Utánuk következett, 2018. decembertől a magyarországi Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap a tulajdonosok sorában.