A források tájékoztatása szerint az EIB amerikai nyomásra áll ellent a bizottság kezdeményezésének. Az EIB ugyanis finanszírozási forrásainak jelentős hányadát az Egyesült Államokban teremti elő. A bank vonakodása egyúttal rámutat az EU korlátaira is iráni üzleti kapcsolatainak a védelmezésében az újonnan bevezetni tervezett amerikai szankciókkal szemben - írta az MTI.

Az Európai Bizottság szerdán tervezi jóváhagyni az unió Iránnal folytatott kereskedelmének védelmét célzó javaslatát és ezzel párhuzamosan rá szeretné venni a beruházás-finanszírozási pénzintézetet is az európai cégek vállalkozásainak finanszírozására Iránban, ahol egyébként még egyáltalán nem rendelkezik üzleti tapasztalattal. Brüsszel intézkedése mindenekelőtt bizonyítani szeretné az EU elkötelezettségét a nukleáris megállapodás mellett.

Az uniós diplomaták és a brüsszeli döntéshozók véleménye, illetve az EIB bennfentes forrásainak tájékoztatása szerint a bank vezetése amiatt aggódik, hogy Brüsszel kezdeményezése veszélybe sodorná többmilliárd dolláros amerikai forrásteremtő igyekezetüket. Nem nézik jó szemmel Brüsszel javaslatát, mivel az amerikai tőkepiacon teremtik elő forrásaikat - fogalmazott egy uniós diplomata.

Az EIB 56,4 milliárd euró tőkét vont be tavaly a nemzetközi piacokon és attól tart, hogy bizottság tervének végrehajtása elriasztja kötvényeitől a befektetőket.

Irán az idén márciusban került fel potenciális üzletfinanszírozási területként az EIB listájára. Irán státusának módosításához az uniós kormányok és az Európai Parlament jóváhagyása szükséges. Ezt még augusztus 6., az amerikai szankciók életbe lépésének kezdete előtt meg szeretnék tenni. A végső döntést azonban arról, hogy egyáltalán kérik-e Teherán beleegyezését az iráni üzlet megkezdéséhez, a banknak a 28 uniós tagállam pénzügyminisztereiből álló kormányzótanácsa hozhatja meg.

Az EIB hivatalosan nem kommentálta az uniós kezdeményezést, a bizottság azonban e-mail üzenetben arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy "mindössze a részvétel lehetőséget teremtenék meg az EIB számára, de az intézkedés nem jelentene cselekvési kényszert".

Az EIB bevonása az iráni üzletek finanszírozásába, számos problémát vet fel pénzügyi szakértők szerint. A bank ugyanis hagyományosan távolt tartja magát a pénzmosás elleni kormányhivatalok képviseleti szervezete, a FATF által kiemelten kockázatosnak minősített területektől, mint amilyen Irán is.

Mindemellett a bank hitelkihelyezéseinek egyharmada dollárban denominált ügylet, így erősen ki van téve az amerikai pénzügyi rendszer befolyásának.

Miközben az EU-költségvetés részleges garanciát nyújt az EIB számára az unión kívül elszenvedett üzleti veszteségekkel szemben, a forrásbevonási kockázatokat ez semmilyen módon nem enyhíti.

"A bank teljes mértékben tudatában van annak a veszélynek, amit az amerikai szankciók jelenthetnek az tevékenységére nézve" - foglalta össze egy uniós diplomata az EIB dilemmáját.