Állami segítséget kap az építőipar, itt lehet a legkönnyebb építeni

A 2020-2025-ös időszakra vonatkozó Nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia várhatóan október elejéig kerül a kormány elé, abban az ágazati szereplők igényeire reagálva nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a képzett munkaerő biztosítására, a kiszámítható állami iparpolitikai támogatási rendszer kialakítására, az építőipari cégek technológiai fejlesztésére - mondta Boros Anita, az ITM államtitkára online konferencián kedden. A stratégia egyik fontos eleme az építésügyi szabályozás és intézményrendszer racionalizálása, hogy "Magyarországon legyen a legkönnyebb építeni".
Domokos Erika, 2020. augusztus 25. kedd, 20:05
Fotó: Városliget Zrt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javasolja egy olyan applikáció fejlesztését, amelynek a segítségével mindenki számára elérhetővé és könnyen értelmezhetővé válnak az építőiparra vonatkozó előírások, illetve építésügyi szabványok - mondta Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

Felvetődött egy mesterséges intelligencia alapú építési piactér létrehozása is, amely adatbázisként szolgál majd például a szakemberek kiválasztásánál. Fontosnak tartják egy interaktív térkép létrehozását az önkormányzatokkal együttműködve, amely pontosan megjeleníti az építési övezeteket és a beépíthetőség feltételeit.

Támogatást ad az állam

A stratégia második pontja az építésügyi folyamat minőségi átalakítását tartja szem előtt, a cél, hogy megfizethető áron minőségi ingatlanok épüljenek - mondta az államtitkár. Az ágazat minőségi átalakításához szükség van a BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés bevezetésére, ugyanakkor a rendszer teljeskörű bevezetése előtt időt kell adni a vállalkozásoknak a felkészülésre.

Mindezek mellett fontos még a magyarországi építőipar termelékenységének tartós növelése is, amely egyúttal azt jelenti, a vállalkozások számára tervezhetővé kell tenni az állami építési megrendeléseket.

Az ágazat termelékenységének növelése érdekében a stratégiában támogatni kívánják az innovatív ötletekkel rendelkező vállalkozásokat, a magyar építőipari társaságok technológia-váltását, telephelyfejlesztését, a vállalkozások digitalizációs, robotizációs fejlesztését, illetve a munkaerő megtartását és a munkaerő-kapacitás bővítését.

Legyen az építőanyag is magyar!

Boros Anita szerint az ágazat technológiai megújulásához létre kell hozni az építőipar kutatási és tudásbázisát, ezért ennek megteremtését a stratégiában is megfogalmazták.

A Nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia ötödik pontja az építési alapanyagipar reformja, a tárca törekvése, hogy a legfontosabb alapanyagipari szegmensben legyen magyar termék. Ezért olyan támogatáspolitikai rendszert javasolnak, amely a magyar építőalapanyag-gyártókat és az építőalapanyag-ipari innovációk elterjedését támogatja.

Boros Anita az építőipar teljesítményéről elmondta, bár az ágazat 2018-as, 2019-es kimagasló teljesítményét a koronavírus-járvány megtörte, idén júniusban, májushoz képest szezonálisan és naptárhatással kiigazítva már 6,2 százalékkal nőtt a termelése, ami folyó áron júniusban májushoz képest 60 milliárd forinttal, 364,8 milliárd forintra emelkedett - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2020.08.26 06:23

Ukrán vendég munkások.
Kifizetett munka után lelép a Festő, a Villanyszerelő, a gázkazán beszerelése után nyomás próba stb, csak a szivattyút hagyják ki a fűtés rendszerből.

Építő ipar.
Apád valaga!

Mindenki átveri a vevőt, ahol csak tudja. Mindenki és minden vevőt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2020.08.26 06:17

"a cél, hogy megfizethető áron minőségi ingatlanok épüljenek"

Eddig gyors és gagyi volt a cél a CSOK miatt. A vevőt semmi nem védte. 6 hónap volt a széljegy, ha lekerült valaki, baszhatta, bukhatta az építkezést.
Ráadásul iszonyatosan sok kötbér van a levegőben. Nem igazán lehet behajtani, az építményt a banki emberek is úgy veszik át, hogy nincs befejezve az épület.

Kihagynak anyagokat.
Gyenge, olcsó minőség olyan 30-50 milliókért, amit nem ésszerű megkeresni a fizetések csökkentése mellett!

Nem csak real érték csökken. Már bruttó értékű csökkenés is van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html