A kormány június 11-ei rendeletében engedélyezte, hogy a helyi önkormányzati cég, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Aquaticum Debrecen Kft. (korábbi nevén Debreceni Gyógyfürdő Kft.) összesen legfeljebb 4,19 milliárd forint összegű kölcsönt vegyen fel 2023-ig turisztikai fejlesztéshez. (Egy 9 éves futamidejű 1,66 milliárd és egy 15 éves futamidejű 2,53 milliárd forint értékű kölcsön felvételét engedélyezték.)

A nagyerdei Aquaticum gyógy-, élmény- és strandfürdőt is működtető városi cég egy új hotelt építtet a strand mellett: Aquaticum Hotel Infinity néven egy négycsillagos, családbarát wellnes szállodát. Ehhez tavaly már kaptak állami támogatást: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-programja keretében mintegy 4,4 milliárd forintot. A projekt összes költsége közel 8,8 milliárd forint - olvasható a kisfaludyprogram.hu-n.

Az új szálloda építésére az Aquaticum Debrecen Kft. május végén írt ki közbeszerzést. A nyílt közbeszerzési eljárásra június 30-ig tehetnek ajánlatot azok a kivitelező cégek, amelyek - egyebek mellett - rendelkeznek az elmúlt három, lezárt üzleti évben magasépítésből vagy felújítási munkából összesen kétmilliárd forint nettó árbevétellel. A megvalósítást két ütemben tervezik, a most kiírt pályázat az első ütemre szól.

A közbeszerzési hirdetmény szerint a hét szintes Hotel Infinity "az Aquaticum Mediterrán fürdő és a strandfürdő közötti, észak déli irányban 35 méter széles, keleti nyugati irányba 120 méter hosszú területen" (a Nagyerdei Park 1. szám alatt) épül fel, 151 szobával és mélygarázzsal. "Az első ütemben a szálloda monolit vasbeton és acél tartószerkezete valósul meg a megépítéséhez szükséges -alaplemez alatti és szerkezetbe épített közművek, vezetékek és védőcsövek, illetve a munkagödörbe eső egyéb építmények kiváltási munkái, kapcsolódó szakiparral - kiegészítő munkákkal együtt." A később megvalósítandó, második ütemben "a szálloda teljes készültségéhez szükséges összes befejező és szakipari munkák valósulnak meg".

Az Aquaticum fürdő területén már működik egy hotel, a 92 szobás Aquaticum Termál és Wellness Hotel, amely közvetlen átjárást biztosít az élmény- és termálfürdőbe. Ezt szintén az Aquaticum Debrecen Kft. üzemelteti, csakúgy, mint a néhány éve szintén városi tulajdonba került, a Kölcsey Központban lévő Hotel Lycium‎ot.

Közpénzből fejlesztik a debreceni élményfürdőt is

A debreceni önkormányzat az Aquaticum Mediterrán élményfürdő felújítására és a szolgáltatások megújítására is kapott állami támogatást: az MTÜ Kisfaludy-program keretében 4,92 milliárd forintot. A teljes beruházás állami támogatásból valósul meg 2023 végéig.

Kedvezményes hitelt is kaphatnak

A Kisfaludy-programban megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett a MTÜ és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, amelyet ehhez a programhoz fejlesztettek ki - olvasható a Kisfaludy-program oldalán.