Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése márciusban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) számottevően javult az előző hónaphoz képest, a mutató lényegében visszatért az év eleji szintjére. A nyers, nem kiigazított adatok is némi pozitív változást tükröznek: márciusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 16 és 35 százalék, míg februárban ugyanez a két arány rendre 11 és 35 százalék volt

A magasépítő cégek markánsan, a mélyépítők icipicit jobbra értékelték termelési helyzetüket márciusban, mint februárban. Az 50 főnél kisebb létszámú vállalkozások ebben a hónapban is némileg elégedettebbek voltak, mint a nagyobb cégek.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelésről valamivel kedvezőbben nyilatkoztak a cégek,  a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 15 és 32 százalék volt.

A bizalmi index a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba sűrítve mutatja az ágazat kilátásait

Építőipari bizalmi indexek, 2013-2016
Kép: (szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok értékelése - a januári és februári romlás után - márciusban javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is enyhe, de kedvező irányú változást jeleznek: márciusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka számolt be magas, 48 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány februárban 12 és 49 százalék, egy évvel ezelőtt 8 illetve 37 százalék volt. A magas- és mélyépítők értékelése is kedvezőbbé vált, s alig van különbség a kisebb és nagyobb vállalatok között.

Javultak a foglalkoztatási kilátások is az előző hónaphoz képest. A létszám bővítésére a válaszadó cégek 24 százaléka, annak csökkentésére 11 százalékuk készül. Februárban ugyanez a két arány rendre 22 és 16, egy éve 14 és 16 százalék volt. Mind a magas-, mind a mélyépítő cégek javuló várakozásokról tudósítottak.

Mi lesz az árakkal?

A válaszadók döntő többsége (76 százaléka) a továbbiakban sem számít árváltozásra, de az áremelést tervezők aránya (18 százalék) újfent érdemben meghaladja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (6 százalék). Ugyanez a két arány februárban 16 és 6 százalék, tavaly márciusban 11 és 12 százalék volt. Miközben a mélyépítő cégek jellemzően stabil árakkal kalkulálnak, a magasépítők körében az áremelési várakozás márciusban látványosan erősödött.

A termelés bővítését korlátozó tényezők sorában az elmúlt néhány évben látványosan csökkent a bizonytalan gazdálkodási környezet és a fizetési késedelmek említési gyakorisága. A pénzügyi problémák jelentősége csak lassan és kismértékben csökkent. Jelentősen nőtt viszont a munkaerőhiány említési gyakorisága. A rendelkezésre álló munkaerő korlátozottsága leginkább a lakásépítő cégeket zavarja, 59 százalékuk nyilatkozott így.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében márciusban az előző hónaphoz képest nem változott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A derű- és borúlátóak aránya márciusban 16 és 18 százalék volt - ugyanezekkel az arányokkal találkoztunk februárban is.