Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban számottevően romlott az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése, mind a szezonálisan kiigazított, mind a nyers adatok alapján. Növekvő termelésről a cégek 11, csökkenőről 35 százalékuk számolt be, míg januárban ugyanez a két arány rendre 19 és 29 százalék volt. A magas- és mélyépítő cégek elégettsége is jelentősen csökkent. Az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató vállalkozások ebben a hónapban is elégedettebbek voltak, mint a nagyobb cégek - derül ki a GKI legújabb felméréséből.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelés értékelése a mostaninál jóval kedvezőbb volt: 2015 februárjában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló vállalatok aránya 18 és 25 százalék volt.

Forrás: GKI
Kép: Építőipari bizalmi indexek, 2013-2016

A rendelésállományok értékelése - hasonlóan januárhoz - februárban is számottevően romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A szezonálisan nem kiigazított adatok csak enyhe romlást jeleznek: februárban a válaszadó vállalkozások 12 százaléka  magas, 49 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról tudósított, szemben a januári 10, illetve 43 százalékkal. A magas- és mélyépítők értékelése is kedvezőtlenebbé vált, s nincs érdemi különbség a kisebb és nagyobb vállalatok között.

Kedvezőtlenebb a kép az egy évvel ezelőttinél is, amikor a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 12 illetve 40 százalék volt.

Mi lesz a foglalkoztatással?

Hibahatáron belül változtak a foglalkoztatási várakozások a szezonálisan kiigazított adatok alapján, a nyers adatok viszont kedvező változást jeleznek. A februári felmérés eredménye szerint a létszám bővítésére a válaszadó cégek 22 százaléka, csökkentésére 16 százalékuk készül. Januárban ugyanez a két arány egyaránt 17-17 százalék volt. Javulás februárban csak a magasépítésben volt érzékelhető, a mélyépítés terén romlás következett be.

Egy évvel ezelőtt a foglalkoztatási tervek a jelenleginél kissé pesszimistábbak voltak: 2015 februárjában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 15 illetve 18 százaléka számított.

Nőhetnek az árak

Megugrottak viszont a következő három hónapban várható értékesítési árakra vonatkozó várakozások. Bár a válaszadók döntő többsége (79 százaléka) a továbbiakban sem számít árváltozásra, de az áremelést tervezők aránya (16 százalék) már érdemben meghaladja az árcsökkenést valószínűsítők arányát (6 százalék). Ugyanez a két arány januárban egyaránt 8-8 százalék, tavaly februárjában 4 és 13 százalék volt.

Elfogytak a lakásépítők

Az elmúlt néhány évben látványosan csökkent a kereslethiány, a bizonytalan gazdálkodási környezet és a laza vevői fizetések említési gyakorisága. A pénzügyi problémák jelentősége ugyanakkor nem csökkent érdemben. Jelentősen gyakoribbá vált viszont a munkaerőhiány említése. A rendelkezésre álló munkaerő korlátozottsága leginkább a lakásépítő cégeket zavarja, körükben e tényező említési gyakorisága 42 százalék.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében - a januári javulás után - februárban az előző hónaphoz képest érezhetően romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A derű- és borúlátóak aránya februárban 16 és 18, januárban egyaránt 17-17 százalék volt.

Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. A jelzőszám az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.