A 90-es években tapasztalt lakáshiánnyal jellemzett helyzet megismétlődésére számít az Osztrák Kereskedelmi Kamara a hatalmas bevándorlási hullám miatt. Mivel kicsi a lakáskínálat ezért a lakásárak könnyen felrobbanhatnak - írja a Wirtshcaftsblatt című osztrák gazdasági napilap. A közhasznú ingatlanberuházók szervezetének szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, elsősorban a nagyvárosok - leginkább Bécs - vonzáskörzetében számol hatalmas kihívással.

A Bécsi Ingatlanbefektetők és Közvetítők Szövetségének képviselője, Hans Jörg Ulreich szerint mindenképpen szükség van a lakásépítések számának növelésére. Szerinte Michael Haupl főpolgármesternek ezt az üzenetet meg kéne értetnie azon kerületek vezetésével is, ahol nagy az ellenállás a további lakásépítésekkel szemben. A lakáskínálat jelenleg túl kicsi ahhoz, hogy ki tudja elégíteni a várhatóan rohamosan növekvő keresletet, s ez az árak felrobbanásához vezethet. Ennek pedig már szociálpolitikai következményei is lehetnek, nőhet a hajléktalanok száma és a szegénység, s egyes amerikai nagyvárosokra jellemző körülményeket eredményezhet. Ezt pedig el szeretné kerülni az ingatlanszakma - tette hozzá.

A normális időszakokban jellemző, éves szinten 25 ezer fős bevándorlás keltette igények kielégítésére sincs megfelelő számú új lakás, azonban az idén mintegy 50 ezer elismert menedékkérelemmel kell számolni, s ezek várhatóan meg fognak jelenni a bécsi ingatlanpiacon is.

Az osztrák statisztikai hivatal legfrissebb számításai szerint az osztrák lakosság mintegy 60 ezer fős növekedésével kell idén számolni. Azonban ha a bevándorlási hullám olyan erős marad, mint az idei év második felében, ez az érték elérheti akár a 98 ezer főt is.

A szakmai szövetségek lapnak nyilatkozó szakértői elsősorban a vonzáskörzetekben számítanak a kereslet drasztikus növekedésére. Itt azonban kezelni kellene azt a problémát, hogy már most is korlátozott a megfelelő építési telkek száma, s az árak is sokat emelkedtek az elmúlt években.