Árverezik ingatlanát? Fontos változásról döntött a parlament!

Az eddigieknél szigorúbb feltételek mellett, az ingatlan becsértékének száz százalékán lehet ezentúl árveréseket tartani - többek között ezt tartalmazza a bírósági végrehajtásról szóló törvény kedden elfogadott módosítása, amelyet 165 igen szavazattal, 1 nem ellenében hagytak jóvá a parlamentben a képviselők KDNP-s kezdeményezésre.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 7. kedd, 12:13
Fotó: Napi.hu

A módosítás értelmében egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne elárverezni a végrehajtás alatt álló ingatlant - írja az MTI.

A kereszténydemokrata képviselők által eredetileg javasolt változtatás az érték 80 százalékra csökkentésére adott volna lehetőséget, végül azonban a törvényalkotási bizottság módosító javaslata nyomán ezt megemelték 90 százalékra.

A fentiek mellett, a végrehajtásban érintett összes fél - vagyis az adós és mindenki, aki felé tartozása van - közösen megállapodhat egy alacsonyabb összegben is, amelyért árverés során értékesíthető az ingatlan. Ebben az esetben azonban megszűnik minden fennmaradó követelés és tartozás. (Nemcsak erről, hanem arról is döntöttek a parlamentben, hogy új munkaszüneti nap lesz Magyarországon.)

További feltétel, hogy egyetlen lakóingatlana legyen az adósnak, és hat hónapja ott lakjon a végrehajtás előtt.

A változtatással az előterjesztők annak a mintegy 145 ezer családnak szeretnének segíteni, amelyik reménytelen helyzetbe kerülne a kilakoltatási moratórium március 1-jei lejárta után. A törvénymódosítás célja, hogy a lefoglalt ingatlanokat minél magasabb áron értékesítsék, valamint, hogy a fennálló követelések is a lehető legnagyobb mértékben térüljenek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.03.07 15:40

Még egy apróság: az árverésre kerülő TEHERMENTES és azonnal birtokba kerülő, azaz piacképes ingatlanokra komoly licit van! Ezekre ez a törvénymódosítás nincs hatással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.03.07 15:36

A KDNP megint nagyot alkotott! Gratulálok hozzá nekik. Egyrészt jól megpofozták a szart, másrészt még a kezük is szaros maradt.
A "piaci értéket" árverésnél az bírósági értékbecslő határozza meg. Az árverésre kerülő ingatlanok nagy része NEM PIACKÉPES! Ennek oka, hogy az adós csak résztulajdonosa az ingatlannak, vagy valakinek haszonélvezeti joga van rajta.
Azaz beláthatatlan, hogy az árverésen tulajdonjogot szerző licitáló mikor gyakorolhatná a megszerzett tulajdonjogot. Ezzel szemben fizetnie kell az ingatlanrész megszerzése után a tulajdonhányadra eső költségeket.
Jelentkezzen már nekem egy olyan hülye aki ilyenbe képes befektetni!
Na igen, ha a "piaci érték" meghatározásánál figyelembe veszik ezeket a prücköket, akkor talán... De az elfogadott törvény hogyan is szól? Azt mondja, hogy a BECSÉRTÉKNÉL nem lehet alacsonyabban elvinni az árverésen, a licit magasabbról kezdődik... Nos a becsérték igazodni fog a körülményekhez, hiszen a cél az ingatlan értékesítése, a hitelezők segítése a pénzükhöz jutásban, nem pedig az adós tulajdonosi jogainak a védelme.
Na ezért egy nagy PR szarpaskolás ez az egész. Rendezhettek volna róla nemzeti konzultációt is ezzel az erővel... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html