Az ÁSZ szerdai az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ellenőrzések során a számvevőszék mind a huszonhárom fővárosi kerület vagyongazdálkodását értékelte: 2013-ban hét, 2014-ben tizenhárom, idén további három kerület ellenőrzését zárta le. Az V., VIII. és XIV. kerület önkormányzatánál az ellenőrzés a 2009-2013 közötti időszakot érintette.

Belváros-Lipótváros önkormányzatának ellenőrzésével kapcsolatban a tájékoztatás szerint az önkormányzat mérleg szerinti vagyona a 2009-es 72,632 milliárd forintról 2013 végére 1,2 százalékkal, 73,536 milliárd forintra növekedett.

A számvevőszék a többi közt azt állapította meg, hogy az önkormányzatnál "a vagyongazdálkodási tevékenység szabályszerűsége a vagyonnyilvántartás hiányosságai ellenére megfelelt a szabályozási követelményeknek". Hozzátették: jogszerűek voltak a vagyonértékesítésekről és egyéb hasznosításokról hozott döntések 2009 és 2013 között. "A tételesen ellenőrzött vagyonértékesítésekre és egyéb hasznosításokra értékbecsléssel alátámasztott ellenérték alapján, a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően került sor."

"A követelések elengedése során a vagyongazdálkodási rendelet szerint, az arra hatáskörrel rendelkezők döntése
alapján, szabályszerűen jártak el. A behajthatatlan követelések leírása az Áhsz. előírásaival összhangban,
az arra hatáskörrel rendelkezők jóváhagyását követően történt."

"Az ellenőrzött időszak­ban térítésmentesen az önkormányzaton kívülre vagyont nem adtak át, illetve
térítésmentesen az önkormányzaton kívülről nem vettek át" - áll a Belvárosra vonatkozó ellenzőrzés jelentésében.

A zuglói önkormányzatról szóló jelentésében az ÁSZ azt írta: a mérleg szerinti vagyon a 2009. évi 89,867 milliárd forintos nyitó értékről 2013 végére 89,741 milliárd forintra változott, lényegében azonos szinten maradt. Megállapították a többi között, hogy a polgármesteri hivatal 2009 és 2013 között rendelkezett a jogszabálynak megfelelő számviteli politikával. Az önkormányzat megalapozottan döntött a beruházásokról és a felújításokról, azonban nem tették közzé teljeskörűen a szerződések adatait. Az ingatlanok hasznosításakor 2009-ben és 2010-ben négy ingatlanértékesítésnél nem tartották be a vagyongazdálkodási rendeletben foglaltakat.

A józsefvárosi önkormányzat értékelésekor megállapították: az önkormányzat mérleg szerinti vagyona a 2009-es 132,598 milliárd forintról 2013 végére 3, 5 százalékkal, 128,021 milliárd forintra csökkent. A többi között azt közölték, hogy a polgármesteri hivatal 2009 és 2013 között rendelkezett a jogszabálynak és a helyi sajátosságoknak megfelelő számviteli politikával és annak részeként pénzügyi-számviteli szabályzatokkal - írták.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az ellenőrzött időszakban az önkormányzat megalapozottan döntött a beruházásokról és a felújításokról, biztosította azok finanszírozhatóságát és fenntarthatóságát. A vagyontárgyak hasznosításánál betartották az önkormányzati rendeleteket és a versenyeztetési szabályzatot.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ javaslatokat küldött a kerületi önkormányzatok jegyzőinek, akiknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az abban foglaltak végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.