Esterházy "Fényes" Miklós volt az a mecénás, aki révén a 18. században a kastély és környezete kiérdemelte a "magyar Versailles" elnevezést - mondta az MTI szerint Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője az átadón .

Az építkezés hitvallás, aki maradandót épít, az a jövőnek épít - mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kastély nyugati szárnyában a 20. század második felétől egy középiskola működött. A munkálatok során több mint ezer négyzetméteren újították meg az épületrészt, amely alkalmas kiemelt műtárgyak bemutatására is.

Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár című kiállításban 52 festmény látható, amelyek közül 51 a Szépművészeti Múzeum állományából származik, az Esterházy-porcelánkabinetben pedig majdnem 400, a fertődi Esterházy-kastély gyűjteményéből kiválasztott porcelánt állítottak ki, amelyek között ritka és egyedi darabok is megtalálhatók. Hozzátette, hogy a patkószárny időszaki kiállítások bemutatására ad lehetőséget.

A felújított kastélytereket július 21-től lehet megtekinteni.