A Szíjj László és Varga Károly által irányított vállalkozáscsoportba tartozó Vakond Via Építő és Szolgáltató Kft., a Hódaszfalt Mélyépítő Zrt. és a Hódút Freeway Aszfaltkeverék Gyártó és Építő Kft. 2016. augusztus 29-én együttesen vásárolták meg a Lavinamix Kft. építőipari tevékenység végzéséhez használt eszközeit. A tranzakcióhoz a GVH engedélyét kérték.

A Lavinamix akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor az év elején azt közölte, újraéleszti a 2010 végén becsődölt törökbálinti Tópark ingatlanfejlesztést. Az eredetileg csak útépítéssel foglalkozó cég sok száz millióval ragadt benne a projektben, amelyhez a felszámolási eljárás során, tartozásai fejében jutott hozzá. Első lépésben a tó felé néző, J épületet kezdték 140 lakásos lakóházzá alakítani.

A GVH közleménye felidézi: a versenytörvény szerint vállalkozások összefonódása jön létre, ha valamely vállalkozás vállalkozásrésze egy, a vállalkozástól független másik vállalkozás részévé válik, és az összefonódásban résztvevő vállalkozások vonatkozásában teljesülnek a versenytörvényben előírt árbevételi küszöbök.

Vállalkozásrésznek minősülnek azok az eszközök, amelyek megszerzése - önmagukban vagy a megszerző vállalkozás rendelkezésére álló eszközökkel és jogokkal együtt - elégséges a piaci tevékenység végzéséhez. A Lavinamix Kft. által átruházott, építőipari tevékenység végzéséhez szükséges eszközök - így például munkagépek, járművek, fuvareszközök, javítóműhely-raktárkészletbe tartozó eszközök, ingatlanok - vállalkozásrészeknek minősülnek a versenytörvény értelmében, és miután az azokkal elért előző évi nettó árbevétel a versenytörvényben előírt árbevételi küszöböket meghaladta, azok megszerzéséhez a GVH engedélyére volt szükség.

A GVH 2016. szeptember 12-én kelt döntésében sommás eljárásban, egyszerűsített döntéssel engedélyezte a megállapodással érintett vállalkozásrészek átruházását, mert nem azonosított káros versenyhatást a vállalkozásrészek értékesítésével kapcsolatban.

QP | Quality Placement