Szentgotthárdon a közelmúltban rakták le az Opel új motorgyárának alapkövét, s ezzel megkezdődik az 500 millió eurós, a tervek szerint 2012 végére elkészülő  beruházás. A 2500 munkahelyet teremtő fejlesztéstől a kisváros ingatlanpiacán is szétáradt az euforikus várakozás − mondja lapunknak Mohl Imre, a Gotthard Ingatlan Kft. tulajdonosa. A kínálati árak egyre magasabbra törnek, mivel a tulajdonosok szerint rövidesen beindul a kereslet, amit az épülő gyár majdani alkalmazottainak − felső és középvezetőinek, illetve alsóbb szintű szakembergárdájának − az idetelepedése generálhat. Az ingatlanszakember szerint némely ingatlanszegmensben akár 1-2 millióval is nőhetnek a helyi kínálati árak.

A beruházás nyomán erősödő kereslet elsősorban a bérleményeket érintheti, bár kiadó lakásokból kevés van a piacon. A bérleti díjak is szűk skálán mozognak: az 50−55 négyzetméteres társasházi lakásokért jelenleg − rezsi nélkül − havi 50 ezer forint körüli díjat kell fizetni. Új építésű lakásban sem bővelkedik a város, hiszen alig van beépíthető üres építési parcella. Ezért az új sorházi épületek is mindössze maximum 10-12 lakásosak, a négyzetméterár pedig 230−260 ezer forint között mozog. Régi családi házhoz akár már 15−16 millióért, felújítotthoz pedig 18−19 milliótól hozzá lehet jutni. A belvárosi téglablokkos társasházi lakások négyzetméterét − fekvéstől, állagtól, komforttól függően − jelenleg 160−190 ezer forintért kínálják.

Győrben is elindult az Audi gyár bővítése, s a közel 2000 új dolgozó nyomán  megmozdulhat a helyi ingatlanpiac is. Tavas Albert, a helyi Centrál Ingatlan Stúdió ügyvezetője annál is inkább bízik a kereslet élénkülésében, mert a külföldi szakemberek mellett sokan az ország keleti régióiból érkeznek. Ez utóbbiak a szakember szerint elsősorban a társasházi bérlakásokat igénylik, melyek havi díja 35−60 ezer forint között szóródik a városban. A mérnökök és más, magasan kvalifikált munkavállalók viszont várhatóan a nívósabb lakhatási lehetőségeket keresik. Számukra is bő a kínálat úgy a belvárosban, mint a kedvelt Nádorvárosban és Révfaluban. Az új építésű, energiatakarékos társasházi lakások négyzetmétere átlag 450 ezer forint körül mozog, míg ezek havi bérleti díja rezsi nélkül 200 ezer forint körül van.

A családi házak szegmensében az említett városrészeken és a szintén kedvelt Kisbácsán 150−300 ezer forintos havi bérleti díjjal kell kalkulálni, az eladási árak pedig az újak esetében 30−35 millió forintról indulnak.