Az év első hat hónapjában eladott londoni ingatlanok 13 százalékát vették meg európai uniós társországok állampolgárai. Az előző év azonos időszakában 10 százalékos volt ez az arány - ismertette a Hamptons International ingatlanügynökség adatait a The Times című lap.

A referendumot követő évben az európai uniós vevők aránya meredeken csökkent Londonban, különösen a brit főváros legelőkelőbb kerületeiben, köztük Mayfairben és Belgraviában. Ezekben a negyedekben 2016 második negyedévében még a vevők 28 százaléka érkezett európai uniós társországokból, 2017 első három hónapjában azonban már csak 8 százalékuk.

A brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnése - a bevándorlás szabályozása, a munkahelyek esetleges elköltöztetése - miatti aggodalmak, valamint a magas illetékek és a második ingatlanra kivetett extra adók mind közrejátszottak az EU-ból érkező külföldi vevők számának csökkenésében szakértők szerint. A font értéke és az ingatlanárak csökkenése azonban visszacsábította őket.

A nemzetközi ingatlanügynökség adatai szerint összességében a külföldi vevők aránya 35 százalék volt 2018 első fél évében a tavalyi év azonos időszakában mért 33 százalékhoz képest, és megegyezett a 2017 második hat hónapjában mért aránnyal, ami egyébiránt több mint öt éve a legmagasabb érték. (Debrecen örömmámorban - beindult a spekuláció a BMW miatt - ezt a cikket olvasta?)

London központjában az európai uniós vevők aránya 15 százalékra emelkedett egy év alatt, de még így is elmarad a 23 százalékos csúcstól, amelyet 2016 első fél évében mértek.

A Hamptons International egyik szakértője elmagyarázta, a font értékének csökkenése nagyban hozzájárult a külföldi európai uniós vevők visszatéréséhez. Egy lakás, amely 2016 első fél évében egymillió fontba került volna nekik, most 885 450 font, vagyis 11 százalékkal olcsóbb - mondta a külföldi vevőkről.

Londonban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek az ingatlanárak a májussal zárult egy évben, a kiemelten jó ingatlanoké még nagyobb mértékben. Azok, akik London központjában kínálnak eladásra ingatlant, 11,3 százalékot is kell engedniük az árból felmérések szerint. Egyes körzetekben, például Westminsterben és Victoriában akár 14 százalékot is - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.