Az Economist idézi azt az IMF-tanulmányt, amely szerint Írországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában a legnagyobb, 30 százalék körüli a túlárazottság. Az elemzés írója, Roberto Cardarelli az 1997-es és a 2007-es árszínvonalat hasonlította össze, majd megvizsgálta, mennyiben indokolják a növekedést az olyan fundamentális tényezők, mint a kamatszint változása vagy a jövedelemszint növekedése.

Ez alapján például Írországban több mint harminc százalékkal jobban nőtt az ingatlanok ára az utóbbi tíz évben, mint azt a gazdasági jellemzők indokolnák. A középmezőnyben szerepelnek olyan országok, mint Belgium, Spanyolország vagy Svédország, 10 és 20 százalék közötti túlárazottsággal, az Egyesült Államokban pedig 10 százalékkal magasabbak az árak az indokoltnál.

Rizikómentes szomszédság

A legkevésbé az osztrák és a kanadai piac kockázatos - ezekben az országokban még annál is kevésbé nőttek az árak, ahogy azt a fundamentális tényezők indokolnák. A Nemzetközi Valutaalap azt is felmérte, hol a legkönnyebb jelzáloghitelhez jutni - a lista élén az Egyesült Államok áll, míg a kontinentális Európa országaiban (néhány kivétellel) jellemzően jóval korlátozottabb módon lehet ezt a fi nanszírozási formát alkalmazni.