Az ingatlanokra legkevesebbet  - átlagosan 12,8 millió forintot -  az északi szektorban költöttek,  a legmagasabb áron pedig az északnyugati régióban vásároltak, ahol 25,3 millió forint volt az ingatlanonkénti átlagár.

Családi házakat a délkeleti szektorban 169 ezer, az északnyugatiban  247 ezer, a nyugatiban 268 ezer forintért vásároltak négyzetméterenként. Lakásfronton a déli régió  a legolcsóbb 187 ezer forinttal és a nyugati a legdrágább, ahol 300 ezer forint fölötti az átlagár.  A megvásárolt családi házak átlagára is a nyugati szektorban a legmagasabb, 36 millió forint, de az északnyugati terület sincs nagyon lemaradva 35 milliós átlagával.

A lakásokat az agglomeráció egészében nagyjából 7 hónap alatt lehet értékesíteni és átlagosan 6 százalékos alkuval érdemes kalkulálni. A nyugati szektorban 9 hónap az átlagos értékesítési idő,  a vevők pedig 8 százalékot faragnak az árból. A családi házak átlagosan 9 hónap alatt kelnek el, és ugyanennyi az alku átlagos mértéke. A legtöbbet a nyugati régió családi ház piacán alkudnak a vevők, itt 11 százalék az engedmény jellemzően.

 

Kép: Duna House



Az agglomerációs vásárlások fő motivációja a nagyobb ingatlan iránit vágy, s a DH szerint markáns még az első lakásukat vásárlók tábora. Az olcsónak számító délkeleti szektorban vásárolnak a fiatalok, itt minden harmadik vevő ilyen. Befektetési szándék az agglomerációs vevők 7 százalékát vezette.