Az elmúlt hónapok lengyel és orosz dominanciája után a harmadik negyedévben Csehország bizonyult a legaktívabbnak az ingatlanbefektetési porondon. Ez néhány nagy helyi tranzakcióval, másrészt a lengyel és még inkább az orosz első osztályú hozamok csökkenésével magyarázható. A többi piacon az üzletkötések volumene alacsony maradt.

Jos Tromp, a CBRE KKE-i kutatási és tanácsadási vezetője szerint a befektetők kívánságlistáján az első helyet a varsói, prágai és moszkvai prémium osztályú irodák, valamint üzlethelyiségek foglalják el. Ez utóbbiak főként a biztos bevételt hozó nagy bevásárlóközpontokat jelentik a fővárosokban vagy a 250 ezer főnél több lakosú nagyvárosokban. Ezen felül a hosszú, főként eladás-visszabérlés formájú bérleti szerződésekkel rendelkező logisztikai központok állnak az érdeklődés központjában. Az ezeken a kategóriákon kívül eső eszközöknek továbbra sincs piaca.

A 2011-es eddigi befektetési volumen közel kétharmada határokon átnyúló tranzakció eredménye. Ebből az adatból két trend rajzolódik ki. Egyrészt a régiót jól ismerő (például osztrák) befektetők újra aktivizálódni látszanak, másrészt a kockázatvállalóbb befektetők is profitálni igyekeznek az egészséges lengyel vagy cseh piaci viszonyokból olyan területeken, ahol azt várják, hogy a bevétel és a tőkeérték-növekedés látványos lesz a következő években. Ezek a befektetők főleg az Egyesült Királyságból és az USÁ-ból érkeznek. Az angol befektetők szerepe a lezárt ügyletekben 80 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Az amerikai befektetők tevékenysége még jelentősebb a régióban: 1,2 milliárd euróval az USA a második legnagyobb befektető Közép-Kelet-Európában, alig elmaradva a 2006-os rekordszinttől.

Borbély Gábor, a CBRE budapesti irodájának elemzési és tanácsadási vezetője úgy látja, habár a magyar piacon a forgalom egyelőre mérsékelt maradt, a befektetői érdeklődés sokkal intenzívebb, és remélhetőleg ez az év végére vagy a jövő év elejére a tranzakciós statisztikában is tükröződni fog.