Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Téli álom helyett most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó csok-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53 százaléka megfelelhet a csok követelményeinek), azonban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken a támogatás legnagyobb összege sem elég önmagában a vásárláshoz.

Gyál, Budapest és Győr az élen

Országosan több mint 150 ezer hirdetés, Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét.

A megyeszékhelyek közül legdrágábban Győrben (17 millió forint), míg legolcsóbban (7,2 millió forint) Salgótarján környékén juthatunk csok-kompatibilis használt ingatlanhoz - olvasható a Jófogás összesítésében. A fővárosban 18,5 millió forint az átlag, de országos szinten Gyál lett a listavezető település, 20,5 millió forintos átlagárral. A top 5 további négy városa sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.

A 30 millió forintos határ eltörlése kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak jelentik továbbra is a korlátot. Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így várhatóan csupán a kisebb településeken lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a csok közvetlen hatására - vélik a portál elemzői.