Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezettnél jóval hamarabb és eredményesebben lezárt folyamat lehetővé teszi, hogy a Szanálási Alaptól 2015-ben felvett kölcsönt az eredeti, 2025-ös lejárat helyett már idén, teljes egészében visszafizessék, sőt a vagyonkezelő csoport eredményessége többletbevételhez is juttatja az alapot - közölte az MTI-vel a vagyonkezelő, a Magyar Szanálási Vagyonkezelő (MSZVK) csoport.

A többlet a Szanálási Alap vagyonát fogj növelni, ami hozzájárul a pénzügyi stabilitási védőháló további erősödéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mint szanálási hatóság 2014. december 18-án rendelte el az MKB szanálását, ami lehetővé tette a hitelintézet értékesítését 2016 közepén. Az MKB Bank szanálásában a piacon nem értékesíthető 214 milliárd forintnyi bruttó hitelállományát 100 milliárd forintos - tranzakciós áron - ruházta át az alap a kizárólagos tulajdonában lévő MSZVK Zrt.-re.

A közlemény szerint a változásokkal a portfólió jelenlegi piaci értéke már jóval meghaladta a további menedzselésből várható bevételeket, ezért 2017-ben az MVSZK-csoport nyílt pályázatot hirdetett, amelyen 12 hazai és nemzetközi eszközkezelő vett részt.

A teljes értékesíthető portfólióra a legmagasabb vételárat tartalmazó ajánlatot fogadták el, amelyet az Indotek-csoport adta, az értékesítés június végén zárult. A vételár és a portfólió összetétele üzleti titok.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel