Az MNB eladja az Eiffel Palace irodaházat

Az MNB nyilvános pályázatot ír ki az Eiffel Palace értékesítésére - közölte a jegybank.
Szász Péter, 2017. március 9. csütörtök, 13:27
Fotó: Napi.hu

A kiíró szerint a nyílt pályázat lehetővé teszi, hogy valamennyi érdeklődő belföldi és nemzetközi befektető ajánlatot tegyen, illetve azok is kifejezhessék vételi szándékukat, akik 2014 óta új, komoly szereplőként jelentek meg a magyar ingatlanpiacon. A pályázat egyetlen bírálati szempontja a legmagasabb ár, amely lehetővé teszi az objektív bírálatot és az átláthatóságot egyaránt.

Az MNB csak akkor dönt úgy, hogy az adásvételi szerződést megköti, ha ezáltal biztosítható a befektetés megtérülése.

A mai bejelentés szerint az Eiffel Palace irodaház műemlékvédelmi, urbanisztikai, fenntarthatósági és kivitelezési szempontból is egyedülálló fejlesztésnek számít az ingatlanpiacon. A XIX. századi elemeket és modern technológiai megoldásokat organikusan ötvöző belvárosi épületet több szakmai elismeréssel díjazták.

Az MNB 2014 nyarán vette meg a budapesti luxusirodaházat nettó 45,3 millió euróért (mintegy 13,6 milliárd forint + áfa, mintegy bruttó  18 milliárd forintért), a tranzakció nagy sajtóvisszhangot váltott ki.

A Nyugati tér közelében levő nyolcszintes irodaházért sajtóhírek szerint az akkori piaci ár másfélszeresét fizette a jegybank egy részben offshore hátterű, részben magyar tulajdonos által birtokolt, Eiffel Palace Kft. nevű cégnek. Az Eiffel Palace Kft. felújítva adta el az irodaházat, a beruházást pedig az Unicredit finanszírozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.03.10 15:12

A nemes cél: valahogy a közpénzből magánpénzt (matocsy antal privatizációs minisztere körébe kerüljön) varázsolni, többért eladni, mint vették, (nyerségesen) titokban az állammal felujjítatta, majd a nyereséget ( felujítás költségét) lenyulni, ez az MNB tiltott ingatlantevékenységének lényege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.09 13:54

Két hatalmas jelöltet látok: az MKB-t és a BB-t.
Mérhetetlenül csalódnék, ha nem valamelyiküké lenne az épület.
Akár közvetve is, úgy, hogy finanszírozzák.
Aztán, mit tesz isten, majd valami rendes magyar cégé lesz, amelynek áttételes tulajdonosa az Orbán-család.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html