"Az sem lenne gond, ha 20-30 százalékkal nőnének az árak"

Legalább három évig a 2011−2012-eshez hasonló dinamikájú turizmusbővülésre van szükség ahhoz, hogy az egyedi vállalkozások is megérezzék a piac stabilizálódását, addig a kapacitások bővítése csak egy-egy réspiacon indokolt − mondta a Napinak Gazdaságnak Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.
Szepesi Anita, 2012. december 25. kedd, 09:09
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság cikke

Az első magyarországi MGallery hotel, a Hotel Nemzeti minapi megnyitásán Horváth Gergely a Napi Gazdaságnak elmondta, a 2007−2011 közötti óriási kapacitásbővülés − a teljes szállodakínálatban 19,5, a négycsillagos kategóriában 48,5 százalék − miatt még legalább három évig a 2011-eshez, illetve a 2012-eshez hasonló dinamikájú turizmusbővülésre van szükség ahhoz, hogy az egyedi vállalkozások is megérezzék a piac stabilizálódását. Azaz ilyen trend mellett is legalább három évig nem merül fel kapacitásprobléma az idegenforgalomban. A vezérigazgató megjegyezte, az árverseny nem növelte az ország mint desztináció imázsát, s úgy gondolja, 20-30 százalékkal magasabb árak mellett sem csökkenne a vendégforgalom. Bécsben például a budapesti 2,5-szerese az átlagár. A növekedési potenciált mindazonáltal pozitívan látja.

A bedőlt, bankokhoz került szállodákkal kapcsolatban Horváth Gergely kiemelte, a jól megtervezett, megfelelő szolgáltatást nyújtó, ár−érték arányos, ésszerű üzleti terven, kivitelezési árakon létrejött és ésszerűen finanszírozott beruházások nem kerültek bajba. Jellemzően a túlfinanszírozott, 90 százalékban hitelből épült hotelek "lába" alól csúszott ki a talaj. A nálunk jóval stabilabb bevételeket generáló osztrák piacon is csak 30-40 százalékon finanszírozták a projekteket − tette hozzá.

Az ugrásszerű kínálatbővülés és az egyelőre gyenge jövedelmezőség mellett is van azonban olyan piaci rés, amelyben lenne helye a racionális fejlesztéseknek. Hiszen miközben a közelmúltban gőzerővel épültek a négycsillagos szállodák, hatalmas a lemaradásunk a két-három csillagos minőségi szálláskínálatban, kempingekben, apartmanházakban, amelyekre most is lenne fizetőképes kereslet − véli Horváth. A globális turizmus rohamosan bővül, a 2011-es 980 millió turistából 2012-re 1,020 milliárd lesz, s egyre újabb társadalmi rétegek kapcsolódnak be az idegenforgalomba. A kínálatnak követnie kell az új igényeket − hangsúlyozta a vezérigazgató arra utalva, hogy például a számunkra legfontosabb piacnak számító Németországból (22 százalékban innen érkeznek a vendégek) rendszeresen idejárók összetétele is átalakul az első generációs látogatók kihalásával. A szolgáltatásokkal pedig részben az új korosztályok, részben az új utazási szlogen − shopping, sightseeing, status − generálta igények felé kell nyitni. A globális turizmusnak pedig az öregedő társadalom jelentette kihívásra kell felkészülnie − emelte Horváth.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2012.12.25 09:43

csak a nagyvárosok, a felkapottabb borvidékek és a színvonalasabb termálfürdők mellett érdemes beruházni.
a tavakat el lehet felejteni, ott csak 2 hónap a szezon, márpedig nincs az a beruházás, ami évi 2 hónap üzemelés/ 10 hónap üresen állás mellett megtérül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html