A multifunkcionális arénára azért van szükség, mert az országnak nincs nemzeti stadionja, illetve a jelenlegi nem méltó a magyar sport helyzetéhez - mondta  Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Magyar Labdarúgás Fórumán. Mindemellett le is vagyunk maradva, szomszédaink, Románia, Lengyelország, Ausztria sokkal jobban állnak a létesítmények tekintetében, illetve azért is szükség van erre a stadionra, mert meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy akár 50-60 ezer ember is megnézhesse például a válogatott mérkőzéseit - tette hozzá Vígh.

Az NSK főigazgatója azt mondta, erre a beruházásra úgy kell tekinteni, mint bármelyik másikra, a létesítmény megépítése pedig üzleti szempontból is lényeges, egy ilyen aréna ugyanis sok pénzt tud termelni.

Studniczky Ferenc, a magyar szövetség (MLSZ) versenybizottságának elnöke a szervezet stadionfejlesztési programjával kapcsolatban arról beszélt, hogy három ütemben szeretnék kivitelezni a létesítmények felújítását. Először a vízelvezetést, illetve a pályák fűtését akarják megoldani, majd a kiszolgáló helységeket hoznák rendbe, azután a stadionbiztonsággal kapcsolatos intézkedésekre kerülne a sor. Utóbbi kérdésben mindenképpen egyeztetni akarnak a szurkolókkal is.

A szekcióülés utolsó felszólalója, Havas István, az MLSZ könyvvizsgálója a nemzeti stadionnal kapcsolatban azt mondta, fontos tudni, hogy ha egy létesítmény jól van méretezve, akkor jelentős pénzt termel. Lényeges kérdés a fenntarthatóság, mert vannak olyan európai országok, ahol az adott válogatott a klubok stadionjaiban játszik, ezek azonban olyan arénák, amelyekben hétről hétre 60-70 ezer ember van kint. Mivel a magyar élvonalban kevés a néző, kell egy olyan stadion, amelyben a nemzeti együttes játszhat akár 65 ezer ember előtt is - véli Havas.

Debreceniek építhetik a debreceni stadiont - 11,5 milliárdért

A debreceni Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta "Hajrá, Debrecen!" konzorcium 11,455 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a városi Nagyerdei Stadion kivitelezésére kiírt tendert - közölte Kósa Lajos polgármester. Tájékoztatása szerint ha jogorvoslati eljárás nem hátráltatja az ügymenetet, akkor január végén lehet megkötni a győztes pályázóval a kivitelezési szerződést, majd kezdődhetnek az építési munkálatok. Jogorvoslatra az eredményhirdetést követően tíz nap áll rendelkezésre.

A Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. által kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban négy pályázat érkezett a kivitelezésre. A nyertes pályázat tartalmazta a legalacsonyabb árat, s ebben a pályázatban szerepelt a legkörültekintőbb munkaszervezési leírás, az úgynevezett fenntarthatósági tanulmány is. Ez utóbbi azért fontos, mert a stadion telkét körülvevő terület úgynevezett Natura 2000-es környezetvédelmi minősítésű, s a projekt révén ez a park is megújul. A nyertes konzorcium által vállalt teljesítési határidő 15 hónap, reális tehát az a célkitűzés, hogy 2014 tavaszára készen álljon a Nagyerdei Stadion - hangsúlyozta a polgármester. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés a 2013-as központi költségvetés megalkotásakor törvénybe foglalta a stadionrekonstrukcióhoz az eddig biztosított pénzen kívül még szükséges további 9,2 milliárd forintot.