Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az elmúlt két hónapban a termelés emelkedett, az évkezdettől mért volumen 4,2 százalékos csökkenést jelez. Szezonálisan kiigazítva októberben a termelés az előző havinál 3,3 százalékkal kisebb volt.

A két építményfőcsoport októberi termelése ellentétesen alakult. Az épületek építése enyhén, 0,3 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 2,7 százalékkal nőtt, utóbbi - szeptemberhez hasonlóan - az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,5 százalékkal, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 16,1 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 2,3 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 10,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 októberében kötött új szerződések volumene 36,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. októberihez viszonyítva 8,1 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 81,6 százalékkal  nőtt. A növekedés a nagy értékű autópálya-építés mellett több útépítési, vasút-felújítási munkára, távvezetékekre, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. október végi szerződésállományának volumene 11,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 31,9 százalékkal magasabb volt, mint 2011. október végén.