Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális bérleti díj körforgásban 2010 második negyedében minden régióban léptek előre a városok, mivel a világ legtöbb városában az irodák iránti kereslet stabil maradt vagy erősödött. Főleg a pénzügyi szektor vállalatai növelték keresletüket az irodák iránt Ázsiában és Európában, amit a fogyasztói kereslet és a foglalkoztatottsági szintek stabilizálódása támogatott.

A globális bérleti díj ciklusát tekintve az EMEA-régió (európai, közel-keleti és afrikai) végzett a második helyen, Ázsia mögött, miután számos régiós piacon már a bérleti díjak növekedése tapasztaltható, illetve több piacon a ciklus már elérte mélypontját. A jelentős amerikai városoknál a bérleti díjak még mindig esnek, bár egyre lassuló ütemben.

A folytatódó ingatlanpiaci fellendülés vezető ereje az ázsiai és csendes-óceáni régió volt, hiszen a régió városainak több mint felében az irodabérleti ciklus vagy már elérte mélypontját, vagy a díjak már emelkedésnek indultak. Hong Kong, Sanghaj és Peking vezette a régiót, miután erősödött a pénzügyi szolgáltatók irodák iránti igénye a városok ületi negyedeiben.

A kínai városokat a sorban Szingapúr, Bangalore és Mumbai (Bombay) követik, ahol szintén javult a foglalkoztatottság, illetve a bérleti díjak és a bérlőknek nyújtott kedvezmények egyaránt stabilak maradtak  - kommentálta a jelentést Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

Míg Ázsia mögött Európa lemaradt  a bérleti díjak emelkedésében, a londoni City-ben továbbra is erőteljes a növekedés a pénzügyi szektor keresletének köszönthető. Ráadásul az erősödés lassulására irányuló várakozások ellenére a londoni West End bérleti díjai is tartották magukat a második negyedévben.

Párizsban is jelentős bérleti-díj növekedés zajlott le 2010 második negyedévében. Az első osztályú irodák bérleti díjai 3 százalékkal emelkedtek, és ez a folyamat várhatóan a következő hónapokban is folytatódik, miután az elfogadható szintű kereslet mellett a jó minőségű területekből hiány mutatkozik a központi területeken elmaradt fejlesztések miatt.

Budapest más kelet-közép-európai piacokkal együtt közel van a bérleti díj-ciklus mélypontjához. 2010 második felében már nem jelentettünk bérleti díj csökkenését, bár ez nem jelenti, hogy elérkezett a növekedés ideje - magyarázta a magyarországi trendeket Borbély Gábor, a CBRE regionális elemzője.

A kelet-európai városok első osztályú irodái kivételével a bérleti díjak szinten maradtak a régióban. Minthogy a tervezett fejlesztések szintje alacsony, lehetséges, hogy hiány alakul ki minőségi irodaterületekből és ez középtávon támogathatja a bérleti díjak emelkedését. - tette hozzá Borbély.