Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar építőiparból 20-30 ezer ember hiányzik, részben azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet, a pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv szektorban, ahol az alkalmazottak kilenctizede továbbra is minimálbérért dolgozik - mondta a Világgazdaság cikke szerint Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szakképzett munkaerő kivándorlása folytatódik, pedig a pénz, amelyből emelni lehetne a béreket, már ott van az ágazatban - tette hozzá a szakember. Nyugat-Európa kelet-európai munkaerőimporttal oldotta meg a munkaerőhiányt, onnan nem lehet elcsábítani például a képzett ukrán vendégmunkásokat, ezért kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése 3-5 éven belül reális opció lehet.

Scheer szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága. Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)