Ázsiai vendégmunkásokat vizionál a vezető építőipari cég vezetője

Más megoldás híján reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése a magyar építőiparba a rettentő munkaerőhiány enyhítésére - véli a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Komócsin Sándor, 2017. október 19. csütörtök, 08:48
Fotó: Pixabay

A magyar építőiparból 20-30 ezer ember hiányzik, részben azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet, a pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv szektorban, ahol az alkalmazottak kilenctizede továbbra is minimálbérért dolgozik - mondta a Világgazdaság cikke szerint Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A szakképzett munkaerő kivándorlása folytatódik, pedig a pénz, amelyből emelni lehetne a béreket, már ott van az ágazatban - tette hozzá a szakember. Nyugat-Európa kelet-európai munkaerőimporttal oldotta meg a munkaerőhiányt, onnan nem lehet elcsábítani például a képzett ukrán vendégmunkásokat, ezért kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése 3-5 éven belül reális opció lehet.

Scheer szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága. Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.10.19 11:33

Egyértelműen látszik a drágulás folyamata és nem nehéz megjósolni a jövőt. Orbán elméje beteg, de annyi biztos - árban, árszínvonalban mielőbb fel akar zárkózni a nyugati ingatlanárakhoz, bérben közeledni. Ekkor kaszálna óriásit! DE Magyarország soha nem fog tudni minőséget diktálni vagy elérni, én inkábba a dubai-i rabszolgavásárt látom eljönni. A magyarok folyamatos kivándorlása és ezzel együtt a multikulti meghonosodása látszik. Orbán nem él örökké, bárhogy is szeretné ezt. Abban a pillanatban, ahogy a föld alá kerül, el fog szabadulni a pokol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2017.10.19 09:50

Röhejes az egész!
"Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát"
Az építőipari minimál rezsióradíj 2017-ben: 2.870,- FT +ÁFA/óra (ez alatt kizárnak pl. a közbeszerzésekből mivel azt csak feketén, szürkén lehet nullszaldósra hozni). Ez az iskolából kikerült tapasztalat nélküli szakmunkás díja!
Egy 5 éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásra - kivitelezéseken - ma már 4.000-5.000 Ft +ÁFA/óra díjat számol fel mindenki az építőiparban. Specialistáknál ez 6.500 Ft+ÁFA/óra-tól fölfelé megy. A 3000 FT+ÁFA/óra díj csak a segédmunkásokkal jöhet ki, de azok meg nem szakmunkát végeznek!
Szóval ha a Market 3.000,- Ft +ÁFA/óradíjat képes fizetni csak a szakmunkáért akkor ne csodálkozzon, hogy nem lesz alvállalkozója. Mert nem lesz! Ennél sokkal jobb díjak vannak már most, jövőre pedig emelkedés várható!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html