Még fél évig biztosan igényelhetnek babaváró hitelt a gyermeket tervező párok, de a kormány költségvetési tervezete alapján jövőre is várható folytatás. A babaváró hitelekre azonban 175 milliárd forint a tervezett összeg, egyéb lakástámogatások címen pedig 500 milliárd forint a terv.

Az MNB közlése szerint a támogatás indulása óta közel 1600 milliárd forintot folyósítottak 2022 januárjáig az igénylőknek. Ez átlagosan 160 milliárdot jelent évente. „Korábbi becsléseinkhez képest alacsonyabb intenzitást mutat a kihelyezett hitelösszeg növekedése, ezért kérdéses, hogy a támogatás keretében felvett összeg meghaladja-e a program tervezett zárásáig a 2000 milliárd forintot” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna House azt tapasztata, hogy egyre visszafogottabb az érdeklődés a babaváró iránt. „Az elmúlt negyedévben tapasztalt ingatlanpiaci áremelkedés miatt már vidéken is egyre ritkább, hogy a 10 millió forintos támogatás egészében fedezze egy család otthonteremtését, ezért a vásárlóknak a legtöbb esetben további kiegészítésekre is szükség van” – mondta Benedikt.

Az igénylők 2022-ben is főként lakásvásárlásra költötték a hitelösszeget, 72,7 százalék válaszolta, hogy lakást vett a pénzből. Felújítás, korszerűsítés, bővítés miatt 13,49 százalék vette fel a hitelt, de volt, aki utazásra, autóvásárlásra, illetve vállalkozásfejlesztésre költötte a pénzt.