Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A NAPI Gazdaság cikke

Hiányzó szigetelés, repedő falak, púposodó parketta, erkélyről befolyó víz - hogy csak néhány ilyet említsünk. Sokan ilyen esetekben igyekeznek a hibás lakástól minél előbb megszabadulni, esetleg egyéni harcba kezdenek a kivitelezőkkel. Pedig - állítják az ügyvédek - sokkal nagyobb az esély a sikerre akkor, ha azonnal jogi segítséget kér a károsult.

Nőt László, a Tolna Megyei Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogi képviselő elkelhet már a szerződés megkötésekor, amikor az ingatlan építése még meg sem kezdődött vagy 40-50 százalékos készültségi fokban van. Ilyenkor lehet kikötni a hibás, késedelmes teljesítésre vonatkozó szankciókat és biztosítékokat is, illetve az eladó túlzott igényei ezzel a módszerrel szoríthatók vissza. A nagyobb építkezéseknél a tapasztalat szerint az úgynevezett blankettaszerződéseket alkalmazzák, amelyeknél a vevő semmilyen módosítást sem fogadtathat el. Ezekben az esetekben sem árt azonban szakembernek megmutatni az iratot, hogy legalább tudja az ingatlan vásárlója, mibe ugrik bele. Több ügyvéd is úgy látja, hogy ezen a téren a mostani túlkínálat határozottan javított a helyzeten. A szerződésekben sokkal ritkábban szerepelnek olyan kitételek, ami például az átadott lakás méretének a szerződésben szereplőtől akár jelentős eltérését teszi minden következmény nélkül lehetővé, de a fizetési feltételek is kedvezőbbé váltak.

Az ingatlan átadását követő igények érvényesítéséhez - állítják csaknem egybehangzóan az ügyvédek - mindenképpen célszerű joghoz értő igénybevétele, aki megfelelően előkészített beadványával elősegíti az igény gyors és minél teljesebb mértékű teljesítését. Csenterics Ferenc, a Pest Megyei Ügyvédi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jogász közreműködésével megoldható az is, hogy ne kelljen a lakónak az eljárás végéig csökkent használati értékű lakásban élni. Az esetek nagy részében célszerű a bíróságtól előzetes bizonyítást kérni, amelynek keretén belül a peres eljáráshoz képest sokkal rövidebb időn belül a bíróság igazságügyi szakértőt rendel ki, aki a felmerült szavatossági kifogás kapcsán terjeszt elő szakvéleményt.

Amennyiben a hiba megállapítható, úgy erre a szakvéleményre alapítottan megindítható a per, továbbá amennyiben az eladó a hibás teljesítést nem ismeri el és a kijavítást önként nem vállalja, akár kényszeríthető arra. Ahogy a szerződéseket a túlkínálat, a kivitelezés minőségének általános javulását alighanem a kártérítési felelősség "réme" érheti el. Nőt szerint már ma sincs akadálya nem vagyoni kártérítés megítélésének, hiszen nem mindegy például, hogy valaki a háromszobás lakása helyett az átadás késedelme miatt egy szoba-konyhás albérletben szüli meg és kezdi felnevelni a gyermekét. A nem vagyoni kárigények bíróság előtti érvényesítése ma már Csenterics szerint is gyakori, sokszor a vagyoni kár mellett kerül sor a nem vagyoni kár érvényesítésére.