A több egységből álló, szántódi Balaland luxustelep 112 apartmanos egysége, a saját stranddal rendelkező, panorámás Balaland Residence már elkészült, és vendégeket fogad.  A Balaland Family Hotel and Resort 109 szobás családbarát hotelt 5 családi villával, étteremmel, “felnőtt panoráma wellnesszel“ átadására még várni kell kicsit. A tavaly őszi nyilatkozatok szerint 2022-ben készül el a Balaland Familypark, a mintegy 10.000 négyzetméteres, egész éves nyitvatartású családi élménypark gyermek wellnesszel - tájékoztat a luxusberuházás készültségéről a Balatontipp.

A beruházást megvalósító Appeninn Nyrt. a múlt év tavaszáig közel ötven százalékban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott. A miniszterelnök veje és barátja, illetve cégeik akkor adták el részüket, amikor ez a projekt is felértékelődött, miután 6400 millió forint támogatást kapott a költségvetésből két csomagban Kisfaludy Program fedőnév alatt - emlékeztet a portál.

A beruházó Appeninn Nyrt. helyi építési előírásokhoz igazodva vállalta, hogy a part 10 méteres sávját nyitva hagyja mindenki előtt, s ez a szakasz a használatbavétel után nyílhat meg. A portál korábbi érdeklődésére azt írták, hogy a terület várhatóan 2022 nyaráig építési területnek minősül.

A jelek szerint azonban a luxustelep már most is fogad vendégeket. A szállásközvetítő oldalon látható hirdetésben magánstrandról írnak, a vendégek beszámolóiból pedig kiderül, mennyire örülnek annak, hogy a teraszról közvetlenül mehettek fürödni.

A portál helyszíni szemléje szerint az érintett partszakaszt lezárták a külsősök előtt, ezért megkeresték Vizvári Attila szántódi polgármestert, hogy megtudják, módosították-e az érintett parti sáv besorolását, az önkormányzat járult-e hozzá, hogy a parti sávból a valós használat megkezdése után is kizárják a külső járókelőket, érdeklődőket. Amennyiben a szabályok nem változtak, az önkormányzat mikor és hogyan lép fel amiatt, hogy a beruházó nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, illetve a helyi szabályozás előírásait?

Míg a polgármester nem reagált a megkeresésre, a beruházó Appeninn Nyrt. arra a kérdésre, hogy a terület használatbavétele után miért nem nyitották meg a parti sávot a külső érdeklődők előtt a vállalásuknak megfelelően a következő választ küldte a portálnak: 

„A megkeresésében szereplő partszakasz jelenleg munka- és balesetvédelmi szempontból építési területnek minősül, várhatóan 2022 nyaráig, tekintettel arra, hogy a részben elkészült partszakasz és a még építés alatt levő BalaLand Hotel & Resort és BalaLand FamilyPark partszakaszai ugyanezen a telken és helyrajzi számon megvalósuló, építés alatt álló beruházások. A terület nagyközönség előtti megnyitására a használatba vételt követően lesz mód, ekkor teljesülhetnek a szabályozási tervben rögzített előírások. Amint erre sor kerül, az Appeninn Nyrt. és a fejlesztést végző Dreamland időben tájékoztatja majd az érintetteket”– írták.

Az Appennin válaszával több baj is van - hangsúlyozza a portál. Ezek a következők:

  • Ha az azonos helyrajzi számon zajló építkezés miatt az érintett telek egésze építési terület, és ezért nem sétálhatnak és fürödhetnek külsősök a parti sávban, akkor a ez a tilalom, miért nem vonatkozik Balaland Residence lakóira, vendégeire?
  • Ha igaz, az Appeninn Nyrt. által írt szöveg az egész telekre vonatkozó korlátozással, akkor a probléma még a fentinél is nagyobb, mivel a teljes projekt, a még épülő és a már megépült részekkel együtt egyetlen helyrajzi számon van. Ám akkor hogyan kaphatott használatbavételi engedélyt a Balaland Residence, hogyan fogadhat vendégeket, hogyan hirdetheti magát működő szálláshelyként?
  • Mivel a várható vendégszám alapján egy ilyen helyen kötelezően ki kell jelöltetni a fürdőhelyet a hatósággal, kérdés, hogy az ÁNTSZ hogyan adhatott strandkijelöléshez hozzájárulást egy olyan partszakaszra, ami a tulajdonosok nyilatkozata szerint pillanatnyilag teljes egészében építési területnek minősül?!

A portál szerint az is elképzelhető, hogy szó nincs az Appeninn Nyrt. által írt korlátozásról, és a valóságban az építési tevékenység miatt csak a telek azzal valóban érintett részén tilos a más jellegű tevékenység. Egyszerűen csak azért írták ezt, mert hülyének néznek bennünket, s így akarnak lepattintani - írták.