Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Balaton délnyugati medencéjében, elsősorban Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves településcentrumoktól messzebb eső részein egy 200-300 négyzetméteres telken álló 35-45 négyzetméteres, jellemzően könnyű szerkezetes házat 3,5-6 millió forintért meg lehetett venni még bő tíz évvel ezelőtt is – mondta Sághy Tamás ingatlanszakértő a Népszavának. – Akinek tehát akkor volt pénze, nagyon jó üzleteket köthetett, a jelenből nézve pedig egyenesen aranybányára leltek, hiszen most ugyanezeket az ingatlanokat hat-tízszeres áron el lehet adni.

A közvetlen Balaton-parti települések többségén ugyanis az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján jelenleg bőven 70 millió forint felett alakulnak az átlagárak. Mindössze négy olyan település akad, ahol ennél alacsonyabb az átlagár: Máriafürdőn 69,9 millió, Fenyvesen pedig 78,5 millió az ingatlanok átlagos kínálati ára.

– A Balaton nagy része sokáig az átlagemberek nyaralóhelyének számított, az igazán gazdagok még bő tíz éve is inkább horvát, olasz vagy görög tengerparti nyaralókat vásároltak, de felkapott helynek számított például Thaiföld is – jegyezte meg Sághy Tamás. – Aztán megjelentek a tóparton a NER nyertesei, ezzel együtt pedig elképesztő fejlesztések és befektetések kezdődtek, magukkal hozva egy, addig a Balatonnál nem jellemző, a legmagasabb luxust is simán kifizető réteget.

A koronavírus-járvány kezdete óta 60-70 százalékkal emelkedtek az árak – állította Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Jelenleg a Balatonnál, legalábbis a közvetlen tóparti településeken magasabbak a négyzetméterárak, mint Budapesten.

A tóparti települések árai a szakemberek szerint már a középosztály egy részének is megfizethetetlenek, a klasszikus, vízparti-vízközeli ingatlanok – tehát melyek maximum 50-100 méterre találhatók a medertől – pedig már luxusnak számítanak, s ennek megfelelően elképesztő árakon cserélnek gazdát.