Február közepén soha nem látott építkezési kedvet lehetett tapasztalni Paloznakon az építési ügyek hivatali bejelentésének száma alapján. Az 570 lelkes falucskában a február 12. és 15. közötti napokban több mint tíz, építéssel kapcsolatos ügyet jelentettek be, illetve indítottak el a község kül- és belterületi ingatlanjain - írja a balatontipp.hu.

A hirtelen megugró építési kedv mögött minden valószínűséggel az áll, hogy a község teljes területén február 15-től átfogó építési tilalom lépett életbe. Az önkormányzat honlapjának építési ügyekkel foglalkozó részén olvasható egy közlemény szerint ugyanis az Étv. 20. §. felhatalmazása alapján 2021. február 15-től változtatási tilalmat rendeltek el a település teljes területén. Volt olyan dokumentáció is, amit vasárnap a fővárosban adtak postára, hogy az éjféltől induló tilalmat beelőzzék.

Az északkelet-balatoni községben február 15-én lépett életbe az az általános változtatási tilalom, amivel az önkormányzat átmeneti időre megtiltotta új építkezések, építményátalakítások, bővítések, bontások és telekalakítások indítását. A tilalom a településrendezési eszközök felülvizsgálatának idejére, legfeljebb három évre szól.

A tervek között több más mellett tároló felújítás, két lakásos új épület létrehozása, gazdasági épület és nyaraló építése szerepel. Az ügyek közül három belterületi ingatlanhoz, egy pedig olyan területhez kapcsolódik, amit a jövőben szeretnének beépíteni. Mivel ez utóbbi még nem rendelkezik közművekkel, a polgármester nagyon problémásnak érzi az érintett ingatlantulajdonos tervét. A külterületi ingatlanokhoz kapcsolódó tervek közül három már meglévő épületre vonatkozik, egy esetben pedig új épületet terveznek.