Sikeres volt az OTP közbeszerzése, így már semmi akadálya, hogy az adófizetők pénzéből újítsák fel Magyarország legnagyobb bankjának tulajdonában lévő balatoni üdülőt. Elkezdődtek ugyanis a Hotel OTP Balatonszemes átalakításához és fejújításhoz szükséges szerkezetépítési munkálatok az EBH INVEST Kft. kivitelezésében. A január 20-i munkaterület-átvételt követően az EBH jelenleg már a bontási és földmunkákat végzi a hotelnél - adta hírül a magyarepitok.hu. Az építőipari cég 335,6 millió forintos ajánlattal nyerte el a bank közbeszerzését, a munkával 2021 tavaszára végezhetnek. Az EU-s nyílt közbeszerzési felhívásra négy pályázat érkezett, ezek közül három jelentkező meg is felelt az összes feltételnek, közöttük egyedül az ár döntött.

Az OTP Bank már tavaly októberben hibátlanul teljesítette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által előírt kommunikációs kötelezettséget és a balatonszemesi szállodája elé kihelyezett táblán köszönte meg Magyarország kormányának, hogy a bank tulajdonában lévő hotel felújítását és átalakítását 536,5 millió forint vissza nem térítendő közpénzzel támogatta a Kisfaludy-pályázat keretében. "Évek óta tervezzük azt a komplex felújítást, amelyhez bő 500 millió forintos támogatást nyertünk, és amelynek összesen a többszörösét fordítjuk a beruházásra" - válaszolta korábban a Napi.hu kérdésére az OTP Bank. Magyarország legnagyobb bankjáról van szó, élén pedig Csányi Sándor elnök-vezérigazgató személyében az ország leggazdagabb embere áll.

Kapcsolódó

Sikeres vállalkozó

Persze a kivitelező sem akárki. A hvg.hu írta meg, hogy az EB Hungary Invest évekig kispályázott, ma már viszont sorra nyeri a milliárdos közbeszerzéseket. Az EBH korábban Paár Attila vállalatával, a West Hungária Bauval közösen szerepelt állami tendereken. Együtt rekonstruálták például a Várkert Bazárt is. A cég egyik tulajdonosa és alapítója ugyanis Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása van azzal az Irtó Krisztiánnal is, aki Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel karöltve győzedelmeskedik akár 10 milliárd forintos nagyságrendű közbeszerzéseken. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében pedig a hatvani Grassalkovich- és a budapesti Klebelsberg-kastélyon dolgozik, szintén milliárdos nagyságrendben. Árbevétele 2012-ben még csak 600 millió forint volt, ez 2015-re és 2016-ra 3,5 milliárdra hízott, míg 2018-ban már elérték a 8 milliárd forintos határt is.

Helyreigazítás

A cikk valótlanul állítja, hogy az EB Hungary Invest Kft. a West Hungária Bauval közösen szerepelt állami tendereken. A valóság ezzel szemben az, hogy az EB Hungary Invest Kft. egyetlen állami tenderen szerepelt együtt a West Hungária Bauval.

A cikk valótlanul állítja, hogy az EB Hungary Invest Kft. együtt rekonstruálta a West Hungária Bauval a Várkert Bazárt. A valóság az, hogy az EB Hungary Invest Kft. a Várkert Bazár rekonstrukciójában egyáltalán nem vett részt.

A cikk valótlanul állítja, hogy az EB Hungary Invest Kft. a cikk megjelenésekor a hatvani Grassalkovich és a budapesti Klebelsberg kastélyon dolgozik. A valóság az, hogy a Grassalkovich kastély munkáit 2014-ben, a Klebelsberg kastélyét pedig 2017-ben befejezte, a cikk megírásakor tehát ilyen munkákat már nem végzett.

A cikk valótlanul állítja, hogy az EB Hungary Invest Kft. a hatvani Grassalkovich és a budapesti Klebelsberg kastélyon milliárdos nagyságrendben dolgozik. A valóság az, hogy a Glassalkovich kastély vonatkozásában 149,4 millió forintos vállalási áron kötöttek szerződést az EB Hungary Invest Kft.-vel, amely nem milliárdos nagyságrendű. A Klebelsberg-kastély munkáit az EB Hungary Invest Kft. konzorciumban nyerte el, és a teljes 538,2 millió forintos vállalkozói díjból az EB Hungary Invest Kft. csak ennek a felére, 269,1 millió forintra volt jogosult, amely szintén nem milliárdos nagyságrendű.

Az írás valótlanul állítja, hogy az EB Hungary Invest Kft. egyik tulajdonosa Erdei Zoltán József. A valóság az, hogy az EB Hungary Invest Kft.-nek egyetlen tulajdonosa van, Erdei Zoltán József.

Nem ez az első eset, amikor a kormányzati felügyelet alatt álló MTÜ által kiosztott vissza nem térítendő állami forrásból kormányközeli vállalkozók szállodáit kormányközeli vállalkozók építőipari cégei újítják fel. Például közel hétmilliárd forintból fejezheti be a Garancsi István tulajdonában lévő Market Éptő Zrt. Esztergomban a Hernádi Zsolt MOL-vezér által megvett, félkész állapotú Mária Valéria hotelt. Az építkezést a Kisfaludy-programon keresztül a MTÜ is támogathatta. Hernádi unokaöccse, Hernádi Ádám most a Fidesz polgármesterje Esztergomban, korábban az MTÜ-ben kabinetfőnökként dolgozott.