Gulyás J. Attila írása

Félmilliárd forintért juthat egy, a vízparttól mindössze 30 méterre fekvő, 1129 négyzetméteres telken álló, 18 szobás, panorámás ingatlanhoz, aki a magyar tenger partjának egyik legszebb helyéről, a siófoki Aranypartról akar gyönyörködni a Balatonban.

Eladósorba került ugyanis a Varga villa, a szocialista korszak kétségtelenül egyik legnagyobb szobrászának cirkófűtéses lakása - derül ki nemrégiben. A Napi.hu utánajárt annak, van-e érdeklődés a legdrágább balatoni ingatlanoknál többszörösen drágább egész éven át lakható nyaralóért, a Kossuth-, Herder- és sok más díjjal elismert művész egykori otthonáért.

A hirdetés az Ingatlanbazárban jelent meg, az adásvétel lebonyolítója a siófoki LidoHome ingatlaniroda, ahonnan azt a választ kaptuk: van már vevő a lakásra, de kiléte nem fedhető fel. Azt viszont közvetve megtudtuk, hogy Siófok önkormányzatának most nem lenne miből megvásárolni egykori díszpolgára lakását.

Varga Imre 1923 novemberében született Siófokon és 96 évesen, 2019 decemberében hunyt el. A szobrász több száz köztéri alkotása közül kiemelkedik a fővárosban álló Raul Wallenberg- és a Károlyi Mihály-szobor, valamint a szoborparkba került Kun Béla-emlékmű. A Kaposvárott álló Lenin és a Tanácsköztársaság somogyi mártírjai című hét alakos szobrát a rendszerváltáskor megrongálták, a négyalakos szobortöredék ma a siófoki Kálmán Imre sétányon áll. Egyik legszebb köztéri alkotása, az esernyős alakokat ábrázoló Várakozók című szoborcsoport az óbudai városháza előtti teret ékesíti, ennek másolata Siófokon látható.

Gulyás J. Attila írása