Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zamárdi Király ABC-ről hosszú évek alatt a helyiek életének részévé vált, a Rózsa téri boltban intézték a kisebb bevásárlásokat. Éppen ezért érte őket kellemetlen meglepetésként, hogy kiderült, a bolt és a parkoló területét megvásárolta a siófoki Black Real Invest Kft., mely ABC helyett apartmanházat képzel a területre - derül ki a Népszava riportjából.

Fogalmunk sem volt róla, hogy a bolt nem közterületen áll: az önkormányzat a kétezres években értékesítette az ABC telkeit, előbb az üzletet, majd a parkolót - tájékoztatott a kisbolt megmaradásáért küzdő civil tömörülés, a Közért Kollektíva egyik tagja. Így az ingatlanfejlesztés jogilag teljesen szabályos, csakhogy megszűnik a környék egyetlen boltja.

A civilek természetesen mindent megpróbálnak, a beruházást ellenző petíciót több, mint ezren írták alá, a társadalmi egyeztetésen bő ötszázan vettek részt, s a jogi útról sem mondtak le, ugyanis az általuk megkérdezett jogászok szerint talán két közeli szomszédnak lenne esélye megvétózni az építkezést.

Megvizsgáltuk a jogi lehetőségeket, de ha valamilyen ürüggyel megakadályoznánk az építkezést, komoly kártérítést kellene fizetnie a településnek, ami nem fér bele az amúgy is szoros büdzsénkbe - mondta a napilapnak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. Próbálták javasolni, hogy az új épület alján alakítsanak ki egy boltot, de nem volt rá fogadókészség. Befektetői szempontból érthető, hogy kevésbé vonzó egy apartman, ha alatta állandóan nagy a forgalom.