A kormány keddi határozatában egyetértett Balatonfüred évek óta tervezett Alkony idősotthonának építésével a Petőfi Sándor utca 30. szám alatti ingatlanon. A beruházás előkészítését és megvalósítását a korábban kijelölt állami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. helyett a helyi önkormányzat valósíthatja meg úgy, hogy a már elkészült tervdokumentációk műszaki tartalmának csökkentését követően új közbeszerzést bonyolít le a kivitelezésre.

A kivitelezés érdekessége, hogy az állami magasépítési beruházásokért felelős BMSK tavaly már lefolytatott egy közbeszerzést, amelynek eredményeként 2022 januárjában szerződést kötöttek a Swietelsky Magyarország Kft. és a veszprémi székhelyű Vemév-Szer Kft. közös ajánlattevőkkel, áfa nélkül 7,497 milliárd forintért. Feladatuk a kivitelezés, az engedélyes tervek elkészítése és beszerzése. (Az eljáráson a szegedi KÉSZ Zrt. alacsonyabb árajánlatot tett, mint a nyertesek, de több pontszámmal mégis a Swietelsky és Vemév-Szer párosát hirdettek ki nyertesnek - derül ki a közbeszerzési dokumentumokból. A KÉSZ tartalékkeret nélküli kivitelezésre és tervezésre adott nettó vállalkozói díja 6,648 milliárd, míg a Swietelsky képviselte duóé 6,837 milliárd forint volt.)

Az önkormányzat tervei szerint egy 150 fős idősotthont és nyugdíjas otthont építenének a Kiserdővel szembeni, egykori BM Kelén üdülő másfél hektáros területén (ez nem vízparti ingatlan, de közel van a Balatonhoz). A meglévő központi villaépület - amely műemléki környezetben álló helyi védett épület - átépítésével alakítanák ki az idősotthont, közel 4000 négyzetméter nettó alapterületen, valamint két új, egyenként közel 1500 négyzetméter nettó alapterületű épületben a nyugdíjas otthont, negyven apartmannal.

Fakivágást is terveznek

A Kelén szálló parkja helyi természetvédelmi terület, a tervekben azonban fakivágás is szerepel. A korábbi közbeszerzési tájékoztató szerint 87 fát vágnának ki, ezer négyzetméteren térköveznének és 5700 négyzetméteren gyepesítenének és kertet rendeznének.

Később jelölik ki a tulajdonost és a vagyonkezelőt

Az egykori belügyminisztériumi üdülő ingatlanának ingyenes tulajdonba vételét korábban kezdeményezte az államtól a balatonfüredi önkormányzat, de ahhoz a kormány 2016 áprilisában nem járult hozzá.

A csökkentett műszaki tartalommal lefolytatott új közbeszerzés után az emberi erőforrások miniszterének kell előterjesztést készítenie a kormány részére a beruházás további forrásigényéről és ütemezéséről, a beruházással megvalósuló vagyonelemek tulajdoni viszonyaira, vagyonkezelőjére és üzemeltetési modelljére vonatkozó javaslat bemutatásával. A beruházás további költségvetési támogatása áfa nélkül az 5 milliárd forintot nem haladhatja meg - áll a keddi kormányhatározatban.

Kép: balatonfured.hu
Alkony-látványterv.

Kiemelt beruházás az idősotthon építése

A kormány a balatonfüredi idősotthon beruházásának előkészítésére 2020. december 23-án már jóváhagyott 400 millió forint támogatást. Tavaly májusban pedig a mielőbbi megvalósítás érdekében a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Idén elő kell készítenünk a beruházást, az építkezés jövőre kezdődhet el, a terveink szerint 2024 első felében át tudjuk adni az új idősotthont – nyilatkozta szerdán Bóka István polgármester a balatonfured.hu-nak. A tervek szerint a volt BM-üdülő területét térítésmentes vagyonkezelői joggal kaphatja meg az önkormányzat - derül ki a helyi portál cikkéből.

A szomszédos épület már nem az államé

A BM Kelén üdülőszálló mellett áll az egykori Lipták ház, amely az elmúlt több mint húsz évben Magyar Fordítóházként működött, a magyar irodalom népszerűsítése érdekében külföldi fordítókat látott vendégül. A fordítóház több más, értékes ingatlanhoz hasonlóan kikerült az állam tulajdonából, azt ingyenesen megkapta a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nkft., amelynek tulajdonosa a Demeter Szilárd kuratóriumi elnök vezette, közérdekű vagyonkezelő alapítványként 2021 szeptemberében létrehozott Magyar Kultúráért Alapítvány.