Eltűnik a Balaton legostobább beruházása (frissítve)

A Balatonfüred szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés. Az önkormányzatnak most megvan a jogalapja arra, hogy a szezonális szórakozó negyednek szánt, egykori görög falut elbontassa.
Molnár Csaba, 2020. december 16. szerda, 13:50
Fotó: balatonfured.hu - Hamarosan nem lesz

Egy igazi kudarctörténet végére tehet pontot a balatonfüredi önkormányzat: a születése pillanatától, sőt az ötlet megszületése pillanatától kudarcra ítélt, közvetlenül a rendszerváltás után kitalált "jóléti" vadkapitalista, teljesen elhibázott koncepció mentén megvalósult balatonfüredi görög falu úgy fest, végre tényleg kileheli a lelkét. "A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. El kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk" - mondta a a balatonfured.hu-nak Bóka István, a város polgármestere.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő Annagora Bevásárlóközpont Társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan (elvileg) működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal kell megállapodni.

A város nyugati határában fekvő, nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt. Már a létrejötte is terhelt volt, a beruházó az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2014-ben megszűnt, 1991-ben 100 millió forinttal létrehozott szecskacég, az Intell RB Rt. volt, az építkezés 1993-ban kezdődött, aztán sokáig nem sikerült befejezni - elfogyott a pénz, friss forrás meg nem volt. A falu 1995-ben részben, majd 2005-ben Annagora Park néven teljes egészében megnyitott. 2008-ban Sundance Park lett, ekkor kissé átszabták a profilt az éjszakai szórakozásra koncentrálva, kávézók és üzletek helyett diszkók és bárok nyitottak ki.

Frissítés

"Tudunk az önkormányzat bontási terveiről, a terület nagy részének kihasználatlansága miatt meg is értjük, ugyanakkor szerintünk egy Balatonfüred léptékű városnak érdeke lenne a jövőben is egy hasonló méretű koncerthelyszín" - kommentálta a hírt a területen több szórakozóhelyet is üzemeltető Suncity Kft. a Napi.hu-nak. A kft. a 2021-es szezonra megállapodott a társasházzal is, így azt még biztosítottnak tartják, de már annak esélyét is látják, hogy talán ez lesz az utolsó.

A társaság szerint az a terület, amit általában Suncityként neveznek meg, valójában az Annagora park bevásárlóközpont (görög falu) elnevezésű, 37 ezer négyzetméter alapterületű üzletközpont, ami 136 üzletet foglal magában. Az üzletek egy része vendéglátó, szórakozóhely jellegű, a többi pedig kereskedelmi funkciójú üzlet.

A Suncity-nek valójában, az általuk üzemeltetett, a terület kevesebb mint felét elfoglaló vendéglátó, szórakozóhelyek összességét nevezik. A többi üzlet évek óta nem üzemel, és ezek egy része nincs jó műszaki állapotban, aminek "mi sem örülünk, de ezek nem tartoznak az üzemeltetésünk alá". A rendezett viszonyok megteremtése érdekében megállapodtak a társasházzal, hogy fizikailag is elhatárolják egymástól a két részt - közölte a társaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.12.16 19:45

Hála Istennek! Valami szörnyűséges torzszülött volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2020.12.16 17:43

@europeer: Ja, ha elvágják a torkukat a nagy segítőknek akkor mit tesznek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2020.12.16 17:42

@europeer: Ez érdekes, hiszen azzal hülyíti a választókat, hogy egyetlen migráns sem telepedhet le hazánkban csak azok, akik hivatalosan (házasság, ösztöndíjas) kérték. Sunyi ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.16 15:01

Miért nem leszabból is az üldözött közel-keleti keresztényeknek migránsszálló?
Orbán ma adott át egyet, nem messze Gül baba türbéjétől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html