Egy igazi kudarctörténet végére tehet pontot a balatonfüredi önkormányzat: a születése pillanatától, sőt az ötlet megszületése pillanatától kudarcra ítélt, közvetlenül a rendszerváltás után kitalált "jóléti" vadkapitalista, teljesen elhibázott koncepció mentén megvalósult balatonfüredi görög falu úgy fest, végre tényleg kileheli a lelkét. "A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. El kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk" - mondta a a balatonfured.hu-nak Bóka István, a város polgármestere.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő Annagora Bevásárlóközpont Társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan (elvileg) működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal kell megállapodni.

A város nyugati határában fekvő, nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt. Már a létrejötte is terhelt volt, a beruházó az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2014-ben megszűnt, 1991-ben 100 millió forinttal létrehozott szecskacég, az Intell RB Rt. volt, az építkezés 1993-ban kezdődött, aztán sokáig nem sikerült befejezni - elfogyott a pénz, friss forrás meg nem volt. A falu 1995-ben részben, majd 2005-ben Annagora Park néven teljes egészében megnyitott. 2008-ban Sundance Park lett, ekkor kissé átszabták a profilt az éjszakai szórakozásra koncentrálva, kávézók és üzletek helyett diszkók és bárok nyitottak ki.

Frissítés

"Tudunk az önkormányzat bontási terveiről, a terület nagy részének kihasználatlansága miatt meg is értjük, ugyanakkor szerintünk egy Balatonfüred léptékű városnak érdeke lenne a jövőben is egy hasonló méretű koncerthelyszín" - kommentálta a hírt a területen több szórakozóhelyet is üzemeltető Suncity Kft. a Napi.hu-nak. A kft. a 2021-es szezonra megállapodott a társasházzal is, így azt még biztosítottnak tartják, de már annak esélyét is látják, hogy talán ez lesz az utolsó.

A társaság szerint az a terület, amit általában Suncityként neveznek meg, valójában az Annagora park bevásárlóközpont (görög falu) elnevezésű, 37 ezer négyzetméter alapterületű üzletközpont, ami 136 üzletet foglal magában. Az üzletek egy része vendéglátó, szórakozóhely jellegű, a többi pedig kereskedelmi funkciójú üzlet.

A Suncity-nek valójában, az általuk üzemeltetett, a terület kevesebb mint felét elfoglaló vendéglátó, szórakozóhelyek összességét nevezik. A többi üzlet évek óta nem üzemel, és ezek egy része nincs jó műszaki állapotban, aminek "mi sem örülünk, de ezek nem tartoznak az üzemeltetésünk alá". A rendezett viszonyok megteremtése érdekében megállapodtak a társasházzal, hogy fizikailag is elhatárolják egymástól a két részt - közölte a társaság.