Varga Mihály a nemrég megjelent, 2022-es képviselői vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy folyamatban van egy gyenesdiási ingatlan megvásárlása, amelyet 2020-tól bérel. A közzétett adatok szerint az ingatlan területe 1358 plusz 1340 négyzetméter, azon egy 204 négyzetméteres lakóház besorolású épület és egy 42 négyzetméteres garázs található.

Gyenesdiás egy Zala megyei balatoni település a Keszthelyi-öböl északi részén. Az Átlátszó oknyomozó portál most arról ír, hogy a területileg illetékes földhivatalban 2022. április 27-én bejegyezték Varga Mihály és a felesége nevét tulajdonosként, egyelőre "tulajdonjog fenntartással történt eladás" megjegyzéssel. Ez arra utalhat, hogy még nem fizették ki teljesen a vételárat.

A lap az úszómedencés villa jelenlegi árát - az ingatlanhirdetések alapján - 200 millió forint körüli összegre teszi. A nyaraló eddigi tulajdonosának, a Gyenes Resort Kft.-nek a mérlegében az ingatlan 169 millió forint értéken van nyilvántartva.

A cég tavalyi beszámolója szerint 1,8 millió forint bevétele volt, ami azt jelzi, hogy más bevétele nem is igazán lehetett, mint amennyit Varga Mihály és családja kifizetett bérleti díjként (12 hónap alatt havi 150 ezer forintot). A bérleti díjról a miniszter írt tavaly a Facebook-oldalán, miután az Átlátszó hírt adott a nyaralóbérletéről. "A bérleti díj és rezsiköltségek mellett vállaltam az állagmegóvás és egyéb felújítási munkák költségeit is” – írta a miniszter. (Az Átlátszó megjegyzése szerint egy ilyen nagy balatoni ingatlanért "még egy hétre is kedvező lenne a miniszter által fizetett havidíj".)

Varga Mihálynak a vagyonnyilatkozata szerint nincs hitele. Tulajdonosa egy karcagi 2910+788 négyzetméteres karcagi zártkertnek, további fele-fele arányban egy budapesti, II. kerületi 94 négyzetméteres társasházi lakásnak és egy karcagi 626 négyzetméteres teleknek. Továbbá egy II. kerületi 137 négyzetméteres lakásnak a három kilenced arányú tulajdonosa.