Kiszámolták, mikor éri meg lakáshitelt felvenni

A következő 20 évben hány százalékkal kell éves átlagban drágulniuk a budapesti használt lakásoknak, hogy ma megérje hitelt felvenni a vásárláshoz? Az eredmény meglepő, de jobban belegondolva tökéletesen érthető: mindössze évi 1,27 százalékos áremelkedés kompenzálja a teljes futamidő alatt kifizetendő kamatot - számolta ki a Bankmonitor.
Domokos László, 2019. december 2. hétfő, 15:24
Fotó: Getty Images

Mostanában 37 millió forintba kerül egy átlagos budapesti, 50 négyzetméteres téglalakás. Ha valaki a vásárláshoz húszéves futamidőre lakáshitelt vesz fel - ennek maximuma a vételár 80 százaléka, kicsit óvatosabb megközelítésben a portál 75 százalékkal számolt - 27,75 millió forintot.

Ha a leggyakrabban választott, tízéves kamatperiódusú, azaz tíz évig fix kamatú lakáshitelt választjuk, akkor jelenleg 3,4 százalékos kamattal számolhat. Így a húszéves futamidő alatt várhatóan összesen 10,6 millió forinttal fizet vissza többet a banknak, mint amennyit felvett.

Így amennyiben a lakás ára a két évtized leforgása alatt 37 millió forintról 47,6 millió forintra emelkedik, akkor a hitel költségét máris "kitermelte" számunkra az áremelkedés. A számítás alapján a 47,6 millió forintos árhoz 2039-ig 1,27 százalékos éves átlagos áremelkedés szükséges.


Bankmonitor

Adódik a kérdés: ha 3,4 százalék a hitelkamat, hogyan lehetséges, hogy 1,27 százalékos éremelkedés ezt kompenzálni tudja - miért nem 3,4 százalékos éremelkedésre van szükség? A válasz egyszerű: a vételárnak nem az egészét fizette ki az ügyfél hitelből, csak a háromnegyedét - hívták fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői.

A hiteltartozás pedig a húsz esztendő alatt folyamatosan csökken. A hitelfelvevőnek ugyanis mindig az aktuális tartozás értékére kell megfizetni a kamatot és nem az eredetileg felvett összegre.

Bár sokat emelkedtek a budapesti ingatlanárak, kérdéses, hogy lesz-e 1,27 százalékos éves emelkedés hosszú időn keresztül. A kérdés megítélésében segíthet, hogy az Magyarországon az infláció 3 százalék körül mozog és és az MNB céljai szerint elvileg ezen szint környékén alakul a jövőben is. Eközben egyelőre meglehetősen magas az éves béremelkedés is az országban.

A magyar gazdaságban 2001 óta állnak rendelkezésre azonos minőségen lakásáradatok. Az utóbbi 18 évben az éves átlagos áremelkedés 7,6 százalékos volt - és ezen időszak tartalmaz egy komoly pénzügyi válságot is.

A Bankmonitor elemzői azonban mindezek ellenére sem gondolják azt, hogy ne tudna bekövetkezni árcsökkenés a lakáspiacon: 2007 és 2013 között még inflációtól tisztítva is egyharmaddal csökkentek az árak a pénzügyi válság hatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.12.02 23:21

A cikkben említettnél is nagyobb lesz az áremelkedés Budapesten és a nagyvárosokban, ezért ott mindenképpen rentábilis a lakáshitel. Kisebb településekre ez már nem feltétlenül igaz.

A nagyobb(különösen az egyetemi!) városokban bérbeadási céllal is érdemes hitelre lakást vásárolni, hiszen a lakbér valószínűleg jóval több lesz, mint a törlesztőrészlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html