Minden második folyósított lakáshitel tízéves kamatfixálású volt júniusban, vagyis ez a legnépszerűbb kamatperiódus a magyarok körében. Az ötéves kamatperiódusú termékek népszerűsége ezzel párhuzamosan csökkent, az egy évvel korábbi 41 százalékról 20 százalékra zsugorodott a részesedésük, míg a teljes futamidőre fix kamatú kölcsönök aránya 27 százalék volt. A változó kamatú - kamat szempontjából leginkább kockázatos - lakáshitelek iránt pedig gyakorlatilag megszűnt a kereslet.

A tízéves kamatperiódusú hitelek kamatcsökkentése várható volt, ugyanis a BIRS (Budapesti bankközi forint hitelkamat - Budapest Interest Rate Swap), amiért a bankok hosszú futamidőre hajlandók egymás számára hitelt nyújtani, az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. A bankok a BIRS-hez képest határozzák meg piaci hiteleik kamatát: BIRS plusz kamatfelár plusz egyéb díjak.

A bankok természetesen némi késéssel követik a BIRS mozgását, így mindig találni a piacon olcsóbb és drágább termékeket. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint jelenleg a legkedvezőbb tízéves kamatperiódusú lakáshitel kamata 2,81 százalék, ami 1,41 százalékponttal alacsonyabb az év eleji legjobb ajánlat kondíciójánál. Ez a kamatszint jelentősen alatta marad az aktuális inflációnak, ami júliusban éves összevetésben 3,3 százalékos volt, de az MNB által inflációs célként meghatározott 3 százalékot sem éri el.

Ilyen mértékű kamatcsökkenés pedig már jelentősen befolyásolja a havi törlesztő és a teljes visszafizetés nagyságát: ugyanazt a húszmillió forint összegű, húszéves futamidejű, tízéves kamatfixálású hitelt jelenleg 15 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztővel lehet felvenni annál, mintha január elején folyósították volna. Emiatt teljes visszafizetésben 3,5 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie a futamidő alatt az adósnak!

A lakáshitelek kamatai között azonban óriási lehet a különbség. A kalkulátor adatai alapján ugyanis amíg a legkedvezőbb, 2,81 százalék kamatú lakáshitel havi törlesztője 109 ezer forint, míg a legdrágább termék 154 ezer forint kiadást jelent havi szinten az adósnak. Így a legkedvezőbb és a legdrágább piaci ajánlatok között pedig teljes visszafizetésben 10,5 millió Ft a különbség.

A legkedvezőbb kamatú lakáshitelek azonban nem mindenki számára érhetőek el, a bankok ugyanis a kedvező kondíciókat többnyire feltételekhez kötik. Meghatározhatják például a minimális hitelösszeget vagy jövedelmi szintet, de a banknál meglévő egyéb termék, a bankszámla nyitás vagy éppen a hitelező bank partnerénél megkötött lakásbiztosítás is kedvezményeket érhet.