A banki hitelügyintézés a NAPI Online által megkérdezett, mintegy 30 budapesti és főváros környéki ingatlanközvetítő iroda tapasztalatai szerint általában 3-8 hét alatt lezajlik, de volt, aki 3-4 hónapos folyamatról számolt be. Többen e téren gyorsulásról, illetve gördülékenyebb banki ügymenetről számoltak be. Demetrovits Petra, az Otthon Centrum értékesítési menedzsere elmondta: a társaságnál működő, a vevők számára ingyenes hiteltanácsadási és -ügyintézési szolgáltatás, az ún. Hitelcenter keretében a kölcsön átfutási ideje legfeljebb egy hónap.

 

Voltak persze elégedetlenek is. Egyikük a nyugati gyakorlatnál bürokratikusabb ügyintézésre panaszkodott, míg másikuk úgy vélte, hogy csak akkor lehet csak néhány héten belül megoldani a hitelt, ha van ismerős a banknál. Bartucz Tamás, az IngatlanBank-Petro Cartel franchise igazgatója a hitelezési gyakorlattal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a banki ügyintézés a hosszú, hanem az ügyfelek hiánypótlása.

 

Más kérdés persze, hogy a különböző iratok, igazolások hiánypótlására miért van szükség: az ügyfél hibájából vagy a nem megfelelő banki tájékoztatás miatt. Az e témával foglalkozó internetes fórumokon nem ritka az olyan hozzászólás, amelyik szerint a hitelintézet ügyintézője a szükséges dokumentumok felsorolásakor elfeledkezik egyről-kettőről, ráadásul súlyosabb esetben ez a feledékenység többször is megismétlődhet. Az egyik vidéki ingatlanos szerint a piacon megjelentek a kóklerek, ügyeskedők, és sokszor e "hitelközvetítők" miatt csúszik a banki kölcsön.