Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a magyarországi lakáspiacon elszabadultak az árak, a vásárlók figyelme egyre inkább a még megfizethető ingatlanok felé fordult, így lettek nagyon keresettek az agglomerációban található lakások, valamint a sokáig lenézett panelek. A megnövekedett kereslet persze hamar felverte az árakat, így vannak helyek, ahol egy évtized alatt megháromszorozódott a házgyári lakások négyzetméterára.

Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a nagyvárosokban és Budapest egyes kerületeiben mennyiért lehet hozzájutni egy átlagosnak számító panellakáshoz, és mire számíthatnak azok, akiknek a vásárláshoz lakáshitelre is szükségük van.

Kezdjük azzal, hogy pontosan milyen lakásokat is néztünk meg? Most kifejezetten az átlagosnak számító, 50-56 négyzetméter alapterületű, kétszobás, nem földszinti és nem legfelső emeleti, közepes állapotú, erkélyes lakásokat vettük alapul. Azzal, hogy a ház fel lett-e újítva a panelprogram keretében, nem foglalkoztunk, ugyanis ez erősen leszűkítette volna a kínálatot.

Az Ingatlan.com és a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján, 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő, 400 ezer forint igazolt családi jövedelem esetén.

Jól látható, hogy a hasonló panelek irányárai az adott településen belül is szélsőséges értékek között mozognak, ami érdekes sajátossága a hazai piacnak, ahol a kínálati ár megállapítása legtöbbször az eladó szubjektív elvárásain alapul. Éppen ezért a vásárlók számára talán az egyik legfontosabb tanács az, hogy szerződéskötés előtt alaposan fel kell térképezniük a piacot, nehogy irreálisan sokat fizessenek a kiválasztott ingatlanért.

Akár a csokot is elbukhatjuk, ha túl drágán vásárolunk

A reális ár megtalálása családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és lakáshitel igénylése esetén különösen fontos! Ugyanis, ha a megvásárolt ingatlan vételára és az értékbecslő által megállapított becsült forgalmi érték között 20 százaléknál nagyobb az eltérés, akkor bizony nem kaphatjuk meg a vissza nem térítendő családi otthonteremtési támogatást. Ez pedig nemcsak anyagi veszteséget jelent, hanem azt is, hogy ennyivel több önerőt kell majd előteremteni. Ráadásul a csok-jogosultság elvesztése esetén a szuperolcsó, maximum 3 százalékos kamatú csok-hitelt sem vehetjük fel, ami összességében több milliós veszteséget jelent, hiszen a piaci lakáshitelek ennél drágábbak.

Egy nem támogatott, vagyis piaci vagy minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél is okozhat galibát egy "rossz üzlet", ugyanis a bankok jelenleg a becsült forgalmi érték maximum 70 százalékáig hiteleznek egy nagyvárosi panel esetében, ha pedig a vételár ennél magasabb, akkor ugyancsak nagyobb önerőre lesz szükség.

Az önerő kérdése akkor különösen kritikus, ha már lefoglalóztuk a szóban forgó ingatlant, és utólag derül csak ki, hogy nincs elegendő saját forrásunk. Éppen ezért nem tudjuk elégszer kihangsúlyozni, hogy ingatlanvásárláskor az első lépés a finanszírozó bank kiválasztása, és csak ezt követően szabad leszerződni!

Milliós különbségek a lakáshitelek között

Nem elég azonban a lehető legjobb áron vásárolni, a hitel kiválasztását sem szabad félvállról venni. Nem elég azt megtudni, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelt, és ha igen, akkor mennyit, hanem meg is kell versenyeztetni a szóba jöhető bankokat.

Vagyis első lépésben ellenőrizni kell a hitelképességünket, majd ha több bank elvárásainak is megfelelünk, akkor ezek közül kell a lehető legjobb ajánlatot kiválasztanunk.


Jó látható a táblázatban, hogy például egy 16,7 millió forintért megvásárolható szegedi panellakás esetében legalább ötmillió forint önerővel érdemes számolni minden bank esetében, ám a havi törlesztő már nagyon más lehet attól függően, hogy melyik pénzintézetet választjuk.

Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy emiatt akár havi 23 ezer forinttal is többet kell fizetnünk, hanem akár az is előfordulhat, hogy éppen a magasabb törlesztő miatt nem kapjuk meg a kívánt hitelösszeget. Ugyanis a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) korlát szerint félmilliós nettó alatt egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél - amelynek kamatán a bank egyoldalúan egy évtizedig nem módosíthat - legfeljebb a jövedelem 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre.

Sokan a hitelek összehasonlításakor kizárólag a havi törlesztővel számolnak, emiatt pár ezer forintos különbséget nem tartanak különösen aggasztónak. Igen ám, de a lakáshitelek futamideje többnyire 10-20 év, így a havonta jelentkező pár ezer forintos különbség végül milliós tétel lehet. Jól mutatja ezt a már említett szegedi panellakás, ahol a legdrágább és a legkedvezőbb ajánlat teljes visszafizetésében 5,5 millió forint végül a különbség.