Áll a bál a Dunakanyarban - a pilismaróti polgármester távozik

Lemondott Pilismarót független polgármestere. Pergel István Csaba augusztus 15-i hatállyal távozik a tisztségből, július 17-én bejelentett döntését nem kívánta indokolni - mondta Balázs Márta, a Komárom-Esztergom megyei település jegyzője kedden az MTI érdeklődésére.
Szepesi Anita, 2020. július 21. kedd, 17:25
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Sajtóinformációk szerint a polgármester azért mondott le, mert kiderült egy homok-kavicsbánya megnyitásának terve, amiről a helyieket későn értesítették, s ez ellenállást váltott ki körükben.

Egy cég a Duna-parti erdős, 122 hektáros területen nyitna homok-kavics bányát Pilismaróton, a Duna és a 11.számú főút között, amennyiben sikerül elérni az építési szabályzat módosítását - írta az Átlátszó.

A környezetvédelmi engedélyt májusban adta ki a hatóság bányatelek létrehozására, a tevékenység megkezdéséhez még módosítani kell a településrendezési tervet és a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ). Az önkormányzat támogatja a bányanyitást, ennek köszönhetően a polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

A lakosok állítják, egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem sokat tudtak a tervezett bányanyitásról, sőt a lakossági fórum híre is csak néhány nappal a tervezett dátum előtt kezdett keringeni a helyi csoportokban. Az Átlátszó úgy tudja, hogy a képviselők is csak egy nappal a céldátum előtt kapták meg az anyagokat, így biztosan nem tudtak felkészülni a témában. Ugyanakkor a képviselő-testület már 2019 novemberében tárgyalta a bánya ügyét.

A képviselő-testület legkorábban a fórumtól számított nyolcadik napon szavazhat HÉSZ módosításról. Nem mindenki örül azonban a beruházásnak. Valaki online petíciót indított "Nem kérünk bányát Pilismarótra!" címmel, amelyet eddig több mint 1600-an írtak alá.

A fideszes támogatottságú, de függetlenként választást nyert Pergel István Csaba polgármester, aki a harmadik ciklusát tölti a település élén a portálnak azt mondta, a vállalkozó nem teregette ki az üzleti tervét, de nagyságrendileg 10 millió forint adóbevétellel és 4-5 millió forint bérleti díjjal számolnak évente. Ez jelenleg a település adóbevételének az egyhatoda.  Pergel állítása szerint szükségük van erre a bevételre, hogy a település fejlődhessen.

Bár biztosan zajjal és hanggal fog járni a kitermelés, de ha lejár a koncesszió, akkor kiemelt turisztikai beruházás keretében a kialakuló bányatavat lehet hasznosítani - nyilatkozta az Átlátszónak hétfőn, majd egy sebtében összehívott megbeszélés után (augusztus 15-i határidővel) lemondott, helyébe ideiglenesen az alpolgármester lép. A portál őt is megkereste, hogy megtudják, mi vezetett a döntéshez, de nem sikerült elérniük.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.07.22 07:33

Szörnyű, ugyanolyan üdülőövezet jöhetne létre mint Délegyháza körül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.07.21 23:36

Biztos lelkiismeret furdalása volt a polginak, és nem bírta tovább!Ám az is lehet hogy rájött hogy kevés pénzt kapott a bánya nyitáshoz való hozzájárulásért, és lelkiismereti okokból lemondott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.21 20:46

Magyar környezetvédelem mi?
A Nagy, Nemzeti Környezetvédő fideszses elnök az Áder, ilyenkor mit szól az ökológiai lábnyomról?
Ezt megint nem a népre, a zemberekre lehet fogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html