Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtóinformációk szerint a polgármester azért mondott le, mert kiderült egy homok-kavicsbánya megnyitásának terve, amiről a helyieket későn értesítették, s ez ellenállást váltott ki körükben.

Egy cég a Duna-parti erdős, 122 hektáros területen nyitna homok-kavics bányát Pilismaróton, a Duna és a 11.számú főút között, amennyiben sikerül elérni az építési szabályzat módosítását - írta az Átlátszó.

A környezetvédelmi engedélyt májusban adta ki a hatóság bányatelek létrehozására, a tevékenység megkezdéséhez még módosítani kell a településrendezési tervet és a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ). Az önkormányzat támogatja a bányanyitást, ennek köszönhetően a polgármester a bányatelekkel érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, és a településrendezési eszközök módosításáról döntött.

A lakosok állítják, egy július 16-ra meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem sokat tudtak a tervezett bányanyitásról, sőt a lakossági fórum híre is csak néhány nappal a tervezett dátum előtt kezdett keringeni a helyi csoportokban. Az Átlátszó úgy tudja, hogy a képviselők is csak egy nappal a céldátum előtt kapták meg az anyagokat, így biztosan nem tudtak felkészülni a témában. Ugyanakkor a képviselő-testület már 2019 novemberében tárgyalta a bánya ügyét.

A képviselő-testület legkorábban a fórumtól számított nyolcadik napon szavazhat HÉSZ módosításról. Nem mindenki örül azonban a beruházásnak. Valaki online petíciót indított "Nem kérünk bányát Pilismarótra!" címmel, amelyet eddig több mint 1600-an írtak alá.

A fideszes támogatottságú, de függetlenként választást nyert Pergel István Csaba polgármester, aki a harmadik ciklusát tölti a település élén a portálnak azt mondta, a vállalkozó nem teregette ki az üzleti tervét, de nagyságrendileg 10 millió forint adóbevétellel és 4-5 millió forint bérleti díjjal számolnak évente. Ez jelenleg a település adóbevételének az egyhatoda.  Pergel állítása szerint szükségük van erre a bevételre, hogy a település fejlődhessen.

Bár biztosan zajjal és hanggal fog járni a kitermelés, de ha lejár a koncesszió, akkor kiemelt turisztikai beruházás keretében a kialakuló bányatavat lehet hasznosítani - nyilatkozta az Átlátszónak hétfőn, majd egy sebtében összehívott megbeszélés után (augusztus 15-i határidővel) lemondott, helyébe ideiglenesen az alpolgármester lép. A portál őt is megkereste, hogy megtudják, mi vezetett a döntéshez, de nem sikerült elérniük.

További részletek itt.