Beborul az ég a magyar húzóágazat felett?

Az építőipari bizalmi index az elmúlt hat hónapban egy viszonylag szűk sávban mozgott, októberben havi alapon csaknem 2 ponttal csökkent, s ezúttal mind a magas-, mind a mélyépítő cégek borúlátóbbá váltak kissé - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.
Szepesi Anita, 2019. október 21. hétfő, 06:15
Fotó: Getty Images

Az építőipar rövid távú kilátásai a rendelésállomány és foglakoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló építőipari bizalmi index értéke az elmúlt hat hónapban egy viszonylag szűk sávban mozgott, októberben havi alapon csaknem 2 ponttal csökkent. A magasépítő és a mélyépítő cégek is kissé borúlátóbbá váltak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség csak hibahatáron belül változott, míg a rendelésállományok értékelése némileg romlott - olvasható a GKI friss elemzésében.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése a szezonálisan kiigazított adatok alapján hibahatáron belül változott csak, a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok érezhető javulást jeleznek havi alapon. Októberben a cégek 26 százaléka számolt be növekvő, 11 százaléka csökkenő termelésről, míg ugyanez a két arány szeptemberben 24 és 4 százalék volt. Ebben a hónapban a magasépítők elégedettsége kissé javult, míg a mélyépítőké romlott.

A meglévő rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest októberben romlott, a mutató csaknem kétéves mélypontra esett. A nyers adatok is némi negatív változásra utalnak havi alapon. A válaszadó vállalkozások 31 százaléka magas, 8 százalékuk alacsony rendelésállományról tudósított szemben a szeptemberi 34 és 5 százalékkal. E téren a mélyépítők megítélése kissé romlott, a magasépítőké javult s e két cégcsoport értékelése összeért.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2019 októberében 6,9 hónap. Ez számottevően alulmúlja az egy évvel ezelőtti 8,6 hónapos átlagértéket, de megegyezik az egy negyedévvel ezelőttivel.

A foglalkoztatási várakozások októberben csak hibahatáron belül változtak az előző hónaphoz képest, a nyers adatok negatív változást jeleznek szeptemberhez képest. A következő három hónapban a létszám bővítésére készül a válaszadó cégek 15 százaléka, míg annak csökkentését 7 százalékuk tervezi. A szeptemberi felmérés során ugyanez a két arány rendre 21 és 7 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása októberben enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest, a nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya az szeptemberi 26 százalékról októberre 25 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 1 százalék.

A termelés bővítését korlátozó tényezők közül a cégek közel kétharmada a munkaerőhiányt említette leggyakrabban, az anyag- és kapacitáshiány mintegy negyedüknek okozott gondot. A cégek majd ötödét még mindig csak késve fizeti ki a megrendelők.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése októberben enyhén javult az előző hónaphoz képest, a nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok némi romlást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya októberben 21 és 15, míg szeptemberben 20 és 11 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.10.21 11:52

@Mekelekke: Magyar lakások bőven épülnének még 5% ÁFA mellett!

De 3 hónap múlva ugye 27%-ra emelkedik a lakásépítés ÁFA-ja.

Így viszont már nem akaródzik építeni!

Az új lakás költségéből több, mint minden 5. forintot az államnak utaljam csak azért, mert neki úgy tetszik?!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.21 11:32

Nem lehet a végtelenségig lakásokat építeni egy olyan országban, ahol a fizetőképes kereslet nem végtelen. Az első hullám a nagyvárosokban és környékükön élő, egyre jobban kereső emberek új lakásai, ez a hullám most kezd lecsengeni. A második hullám azok a lakások lesznek, amelyeket a munkaerő hiánnyal küszködő cégek fognak építeni a az alkalmazottak odacsábítására illetve magukhoz láncolására. A harmadik hullám pedig a vidéki lakás-boom lesz, amikor egyes cégek rájönnek, hogy ha a mukahelyelet vidéke helyezik, attól a bérköltségük akkorát zuhan, hogy a különbségből gyakorlatilag ingyen lakást tudnak biztosítani az ily módon magukhoz láncolt alkalmazottak számára.
Persze ahhoz, hogy a cégek lakást is biztosítsanak, ahhoz a cég vezetősége részéről némi intelligencia is kell, amiben nem vagyok egészen biztos ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html